Innovation
Fönsterglaset blir tjuvlarm

Är personer som rör sig utmed fönster och dörrar på väg att bryta sig in? Med uv-ljus och en fluorescerande beläggning blir fönsterglaset ett tjuvlarm.
Forskare vid Fraunhoferinstitutet för tillämpad polymerforskning i Potsdam-Golm har tagit fram ett fluorescerande material som kan sprayas på glasytan. Skiktet innehåller nanopartiklar som omvandlar ljus till fluorescerande strålning.
Med hjälp av för ögat osynligt uv-ljus som riktas mot glasrutan alstras alltså strålningen. Denna noteras av sensorer, en på varje sida i fönstret. Om någon rör sig framför fönstret kommer mindre ljus att nå fram, och med flera sensorer i varje fönster går det att räkna fram hur fort någon rör sig och hur stort föremålet är.
Därför kan man optimera så att ett uv-baserat tjuvlarm inte reagerar på förbiflygande fåglar eller mindre djur.
Dessutom är sensorerna optimerade för att enbart reagera på uv-ljus och inte på synligt ljus från exempelvis bilstrålkastare.
Fraunhoferinstitutet framhåller fördelar som att man inte behöver komma i diskussion om integritetskränkande utrustning, eftersom systemet inte identifierar personer utanför byggnaden.
En annan fördel ska vara låg kostnad eftersom nanomaterialet kan sprayas på redan befintliga fönster, eller klistras som en film.