Opinion

Fokusera på tillverkning – och stoppa nya krisen

Mats Engström, chefredaktör.
Mats Engström, chefredaktör.

Barack Obama mötte jobbkrisen under sin första period med en offensiv industripolitik. Kanske bidrog det till segern i presidentvalet förra veckan.

Publicerad

En av satsningarna är partnerskapet för avancerad tillverkning. Staten och industrin ska tillsammans göra USA världsledande i nya produktionsmetoder.

Obama vill ge en miljard dollar till ett nationellt nätverk för innovation i tillverkningsindustrin. Pengarna ska knyta ihop 15 produktionsinstitut runtom i USA och fungera som katalysator för nya metoder. Ett nytt federalt institut ska leda utvecklingen av tillverkning baserat på 3d-skrivare. Nanotillverkning, nästa generation robotar, avancerade sensorer och ny sammanfogningsteknik är andra spännande teknikområden.

Medan Barack Obama firade sin seger genomförde Kina ett historiskt maktskifte. Den artonde partikongressen äger rum i ett land som förändrats i grunden. Kina har blivit världens verkstad.

Nu måste vi ta nästa steg, säger ledarna. President Hu Jintao uppmanade nyligen till mer innovation. År 2020 ska mer än 2,5 procent av Kinas BNP gå till FoU-investeringar, enligt Hu. Det är ett svindlande stort belopp.

Vad kommer att hända i Sverige? Kan vi behålla och utveckla vår tillverkningsindustri trots den nuvarande nedgången? Kanske till och med locka tillbaka produktion från Asien med hjälp av bättre automation och större tekniska möjligheter att skräddarsy produkter för varje kund?

EU-kommissionen har sådana ambitioner för Europa i sitt nya förslag till industripolitik. Men det är långt till de belopp som Obama satsar och de politiska besluten är ännu inte tagna.

I Sverige gör Vinnova ett bra jobb med sina produktionstekniska program, men även här är satsningarna begränsade. Regeringen lägger för lite pengar på industrinära forskning. Det är hög tid att satsa mer på avancerad tillverkning.

Även andra faktorer påverkar industrins framtid. Många innovationer uppstår i det dagliga arbetet. Kunniga och motiverade medarbetare avgör hur bra det går.

Nu förhandlar arbetsgivare och fackförbund om ett nytt omställningsavtal. Regeringen kan hjälpa till genom att gynna kompetenssatsningar skattemässigt. Det behövs för att svensk tillverkningsindustri ska vara världsledande på ett antal områden även i framtiden.

Det är inte många ledande politiker som har direkt erfarenhet av industriell tillverkning. De borde ändå inse produktionens betydelse. Vilken svensk partiledare blir först att följa Obamas exempel?

Fredrik Reinfeldt som behöver trovärdighet i jobbfrågorna nu när arbetslösheten stiger? Annie Lööf som slagits för industriforskningsinstituten? Gustav Fridolin som vill ge Miljöpartiet en mer industrivänlig framtoning? Eller Stefan Löfven som har mångårig erfarenhet från verkstadsgolvet?

Det är dags att möta krissignalerna med en rejäl satsning på avancerad produktionsteknik och kompetensutveckling i arbetslivet. Det är frågor av högsta politiska prioritet.