Säkerhet

FOI-rapport: Då näthatar medelålders män som mest

Foto: TT
Foto: TT

Hatiska och nedsättande kommentarer på nätet om journalister skrivs mest av män i 40- till 60-årsåldern. Och särskilt aktiva med kommenterandet och hatet är de på fredagskvällar.

Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har på uppdrag av branschorganisationen TU – Medier i Sverige undersökt vilka det är som skriver nedsättande kommentarer om journalister på nätforumet Flashback.

228 personer som nämnt journalister vid namn eller som grupp minst två gånger och publicerat minst 1|000 inlägg på Flashback studerades. Av dessa bedömdes 34 personer ha publicerat minst två inlägg som innehöll hatbudskap riktade mot yrkeskåren journalister eller mot en enskild namngiven journalist.

Ett inlägg bedömdes vara hatiskt om det exempelvis innehöll uppmaningar eller önskan om att skada och förgöra, var rasistiskt eller sexistiskt eller anspelade på psykiska sjukdomar eller personlighetsstörningar.

"Ett resultat som sticker ut är att den grupp som uttrycker hat mot journalister är mer aktiva fredag kväll jämfört med den generelle användaren av Flashback. Dessutom tyder våra resultat på att den som skriver hatfulla kommentarer om journalister är en man som är äldre än 40 år", säger Johan Fernquist, forskningsingenjör på FOI, enligt ett pressmeddelande.