Samhälle

FOI granskar misstänkt föremål

Lastbilen som användes i dådet. Foto: Maja Suslin/TT
Lastbilen som användes i dådet. Foto: Maja Suslin/TT

Den anordning som hittades i lastbilen efter attacken på Drottninggatan undersöks av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Men föremålet är brandskadat.

Publicerad

I lastbilen som användes vid terrordådet på Drottninggatan hittades ett föremål, eller en anordning av något slag, som först misstänktes vara en bomb. Nu har FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, undersökt anordningen.

Resultatet av en första analys var med som en del i underlaget vid häktningsförhandlingen mot den misstänkte gärningsmannen på tisdagen. Vad analysen innehåller är belagt med sekretess. Det är också oklart hur mycket branden i bilen har förstört anordningen.

– Det försvårar ju analysen naturligtvis, dessutom så var ju brandkåren framme och släckte branden och släckningsarbetet betyder ju också att man förstör spår, säger Torgny Carlsson, ställföreträdande avdelningschef på FOI till Sveriges Radio Ekot.

FOI fick i uppdrag att rekonstruera den spränganordning som en självmordsbombare bar på Drottninggatan vid terrordådet 2010, och analyserade en påbörjad hembygd bomb som förekom i ett terroranknutet rättsfall 2016, berättar Ekot.

Läs mer:

Polisens bombtekniker undersökte lastbilen på fredagskvällen, men anordningen bedömdes då vara ofarlig. Enligt rikspolischef Dan Eliasson är anordningen ett föremål ”som inte hör hemma där”, men mer uppgifter har inte kommit fram.

Material från lastbilen från Drottninggatan har också börjat undersökas av Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!