Miljö

FN:s klimatpanel varnar: ”Det är nu eller aldrig”

IPCC:s prognos för utsläpp av växthusgaser 2010–2050. Foto: Anders Humlebo/TT
Ett koleldat kraftverk bredvid vindsnurror i Tyskland. Världen måste ställa om från fossila bränsle till förnybara alternativ – och det snabbt, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Foto: Julian Stratenschulte/AP/TT
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Sveriges kontakt för IPCC på SMHI. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Verktygen finns. Men de globala utsläppen måste nå sin topp inom tre år för att de värsta konsekvenserna av klimatförändringen ska kunna undvikas, varnar FN:s klimatpanel. ”Vi är på väg mot en värld som inte går att leva i”, säger FN-chefen António Guterres.

Publicerad

I skuggan av kriget i Ukraina publicerar FN:s klimatpanel IPCC en rapport där möjliga sätt att bromsa den globala uppvärmningen står i fokus. Rapporten, som bygger på tusentals vetenskapliga studier, riktar strålkastarljuset mot den falnande framtiden för fossila bränslen som kol, olja och gas – som utgör själva kärnan i klimatförändringen.

Som ett resultat av den nuvarande energipolitiken befinner sig världen på en snabb väg mot klimatkatastrof, enligt FN:s generalsekreterare António Guterres.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här