Populärteknik

Flygande vinge ska segla på Venus moln

Vamp är en flygande vinge som ska kunna segla bland planeten Venus tjocka svavelhaltiga moln i ett år.

Publicerad

Flygplanstillverkaren Northrop Grumman har bildat ett vetenskapligt råd för att planera en expedition till planeten Venus med den flygande vingen Vamp.

Vamp (Venus atmospheric maneuverable plattform) är en propellerdriven flygande vinge som ska skickas ihopvikt från jorden i en rymdfarkost, för att sedan när rymdfarkosten går in i omloppsbana runt Venus blåsas upp med vätgas och utvecklas till en flygande vinge. Den får en spännvidd på 55 meter. Hela farkosten väger ca 450 kg.

Flygfarkosten ska sedan på lagom avstånd från planetens yta, som är het och ogästvänlig, färdas bland de svavelrika molnen på en höjd av mellan 50 och 70 km. Där påminner atmosfären om den på jorden. Vamp beräknas kunna hålla sig flygande runt Venus i drygt ett år.

Solceller driver elmotorerna så länge solen lyser, plutoniumbatterier svarar för driften vid mörker.

Venus är den andra planeten från solen och är till sin storlek tämligen lik jorden. Temperaturen vid ytan beräknas till drygt 400 °C och atmosfärstrycket är där omkring 90 gånger högre än på jorden.

Forskare inom Vamp-projektet är intresserade av att studera den mycket koldioxidrika atmosfären för att hitta ledtrådar till hur liv uppstod på jorden. Det vetenskapliga rådet ska diskutera vilken typ av utrustning som lämpligtvis ska placeras i den flygande vingen för maximalt vetenskapligt utbyte.