Samhälle
Flera vaccin mot covid-19 visar sämre effekt efter att delta tog över
Över fyra månaders tid minskade effekten av flera vaccin mot covid-19 från i snitt 94,3 procent till i snitt 72,4 procent, visar en ny studie om USA. Samtidigt ökade fallen kopplade till deltavarianten.
Forskare har tittat på över 150 000 fall av covid-19 i USA under perioden maj–augusti. En tydlig utveckling var att deltavarianten av det nya coronaviruset gick från att stå för en bråkdel av fallen (1,8 procent) till att i slutet av augusti vara den dominerande varianten (över 99 procent av fallen). Frågan är hur det påverkar vilket skydd vaccinerade kan få.
Effektiviteten av vaccinen från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca har under samma period minskat från i genomsnitt 93,4 procent till i genomsnitt 74,2 procent, enligt en expertgranskad observationsstudie. En sådan studie kan inte fastslå att en sak orsakar något annat, som i det här fallet att ökningen av antalet deltafall påverkat vaccinens effekt, men den kan visa att det finns en koppling.
Även om vaccinens effekt har minskat överlag så ska detta inte ha påverkat hur många som behöver vårdas på sjukhus efter att ha drabbats av covid-19. Där ska effekten av skyddet fortfarande vara god. Forskare har dock observerat en något sämre effekt av mRNA-vaccinen (som Pfizer-Biontech och Moderna utvecklat) bland personer som har fyllt 65 år.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.
Liten fördel för Moderna
I en annan studie har en internationell forskargrupp undersökt vilka av de två mRNA-vaccinen (Pfizer-Biontechs respektiva Modernas) som är mest effektivt mot covid-19. Här tycks Moderna ha en liten fördel sett till att förhindra infektion och behov av sjukvård. Men förekomsten av covid 19-infektioner ska vara låg bland båda grupper.
Underlaget till undersökningen bestod av 220 000 amerikanska veteraner som fick Pfizer-Biontechs vaccin och lika många som fick Modernas vaccin. Forskarna har jämfört utfallet över sex månaders tid.
Denna studie har också publicerats i New England Journal of Medicine.