Säkerhet

Flera myndighetssidor ligger nere efter cyberattack

Sveriges a-kassor ligger nere. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT
Sveriges a-kassor ligger nere. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT
Softronic har stängt ner sina drifttjänster. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT
Softronic har stängt ner sina drifttjänster. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT

It-bolaget Softronic har under natten valt att stänga ner all nätverkstrafik i sina driftmiljöer. Det drabbar flera kunder, bland annat ligger Sveriges a-kassors hemsidor nere. 

Publicerad

Softronic är ett it-bolag som erbjuder digitala lösningar till företag och organisationer. På grund av en “säkerhetsrelaterad incident” har de i “förebyggande syfte” valt att stänga ner all nätverkstrafik i sina driftmiljöer, enligt pressmeddelande.

Vidare skriver Softtronic att de tillsammans med ”branschexperter” arbetar för att minimera påverkan. 

Sveriges a-kassor en av kunderna

Exakt vad för sorts cyberattack som orsakat nedstängningen är ännu inte säkert. I ett pressmeddelande från Sveriges a-kassor skriver de att ”medlemmar kan ha svårt att just nu över huvud taget nå sin a-kassa”

Softronic säljer även tjänster till andra bolag och myndigheter, bland annat Hifab, Skatteverket och Riksidrottsförbundet. Exakt vilka av bolagets över 600 kunder som påverkas av att driftmiljöer stängs ner är dock inte klart då inte alla kunder köper drifttjänster av bolaget.

Uppmaning att se över it-miljöer

Cert-se, som har som uppgift att stödja samhället i arbetat att hantera och förebygga it-incidenter, har i dag också gått ut med en uppmaning om vikten att se över it-miljöer. Detta efter att det under veckan har rapporterats om incidenter hos bland annat kommuner och andra verksamheter. 

Under torsdagen låg till exempel Försvarsmaktens webbplats nere efter en överbelastningsattack. Hemsidan låg nere under tio minuter men det ska inte ha påverkat några system eller förmågor. 

Verksamheten hos Cert-se bedrivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De skriver i ett pressutskick att för ”att undvika driftstörningar och kostnader för nedtid och hantering är det viktigt att löpande att prioritera säkerhetsunderhåll av it-miljön, även om vissa av dessa åtgärder kan innebära kortare avbrott i tjänsterna”.