Populärteknik

Fjorton länder på en tank

Utan att fylla på mer bränsle kunde en bil köras hela vägen från Nederländerna till Ungern. Foto: Record Road Trip
Utan att fylla på mer bränsle kunde en bil köras hela vägen från Nederländerna till Ungern. Foto: Record Road Trip

Med 73 liter diesel i tanken lyckades en personbil besöka 14 länder.

Publicerad

I ett jippo från den brittiska motororganisationen RAC som sponsrats av Audi har motorjournalisten Andrew Frankel och racerföraraen Rebecca Jackson satt nytt världsrekord, enligt projektets webbplats.

Målsättningen var att kunna köra bil till minst tio länder på de 73 liter diesel som ryms i tanken på deras Audi A6 Ultra.

De startade från Maastricht i Nederländerna 9 juni och nådde ända till Ungern innan bilen stannade efter en färd på 1 864 km vilket blev det fjortonde landet och fem fler än det tidigare Guinnessrekordet på nio länder.

Men det var nära att rekordet stannat på 13 länder. 25 kilometer innan den ungerska gränsen visade bilens färddator att det fanns bränsle kvar för noll kilometer, skriver sajten BT.

Rekordkörningen krävde noggranna förberedelser där det gällde att välja vilka länder som skulle kunna besökas med kortast körsträcka. Det gällde även att ta i beräkning var det fanns trafikhinder, motorvägar och stora höjdskillnader, allt för att få bästa bränsleekonomi i bilen som var i standardutförande förutom däcken som bytts ut mot lågfriktionsmodeller vars lufttryck övervakades noga.

När bränslet tog slut och bilen stannade på den ungerska vägen hade den genomsnittliga bränsleförbrukningen varit 3,92 liter per 100 km vilket är mindre än de 4,2 liter som Audi anger för sin bil.

(Uppdatering: Nytt värde för bränsleförbrukningen)