Digitalisering

Fjärrkontrollens uppfinnare död - igen

Uppfinnaren av fjärrkontrollen Flash-Matic, Eugene Polley, har avlidit 96 år gammal. En annan uppfinnare av fjärrkontrollen, Robert Adler, dog för fem år sedan.

Publicerad

Båda dessa uppfinnare arbetade hos det amerikanska företaget Zenith, som låg i framkanten i utvecklingen av dåtidens tv-teknik.

Eugene Polley utvecklade en fjärrkontroll som arbetade med ljusstrålar, som togs emot av fyra sensorer på tv-apparaten, en i vardera hörnet.

Fjärrkontrollen lanserades som produkt 1955 under namnet Flash-Matic. Problemet med denna fjärrkontroll var att den slogs ut om solen lyste på tv-apparaten.

Därför lanserade Zenith även en fjärrkontroll som utvecklats av en annan av företagets uppfinnare, Robert Adler, och som baserades på ljudpulser som via sensorer i tv:n styrde vissa funktioner. Den kallades Space Command.

Dagens ir-ljusbaserade kontroller kan sägas ha större likhet med Polleys lösning än med Adlers.

Båda uppfinnarna belönades 1997 med ett delat Emmy-pris för sina respektive pionjärinsatser på fjärrkontrollområdet.

Men Eugene Polley tyckte sig inte få den uppmärksamhet och det erkännande som kollegan Robert Adler fick.

En talesperson för Zenith Electronics, som i dag ägs av koreanska LG, säger till tidningen the Kansas City Star att det inte är någon tvekan om att Eugene Polley ska betraktas som fjärrkontrollens pappa, men att Zenith alltid har betraktat dem som jämbördiga uppfinnare.