Digitalisering

Finland granskar säkerheten efter svenska it-skandalen

Pasi Lehmus, chef för statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori. Bilden är ett montage. Foto: Valtori/Pixabay
Pasi Lehmus, chef för statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori. Bilden är ett montage. Foto: Valtori/Pixabay

I kölvattnet av it-skandalen kring Transportstyrelsen har myndigheterna i Finland bestämt sig för att se över säkerheten för olika register, rapporterar Yle.

Publicerad Uppdaterad

På torsdagen står det klart att statsminister Stefan Löfven ombildar regeringen. Detta sker till följd av skandalen kring Transportstyrelsen, där säkerhetsklassad information har läckts till utlandet.

Hela körkortsregistret, information om broar och vägar, hamnar och försvar fanns tillgängligt för utländska tekniker.

Att känsliga uppgifter om svenska medborgare har hamnat i orätta händer får nu den finländska regeringen att reagera.

Från och med nästa vecka påbörjas därför ett arbete med att undersöka vem som har tillgång till statens data.

Även i Finland är det många aktörer som är in blandade i hanteringen av statens data, berättar Pasi Lehmus, chef för statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori.

Läs mer om it-skandalen här!

Men han tror inte att samma sak som har hänt i Sverige skulle kunna upprepas även i det egna landet:
– Vi har klara regler för hur personerna ska säkerhetsgranskas, men det är ändå skäl att se över att ministerierna och verken följer dem, säger Pasi Lehmus till Yle.

Enligt Lehmus är majoriteten av de som sköter statens data finländare. Men en del av de större it-bolagen använder även utländsk arbetskraft.

– Om det är fråga om känslig information så säkerhetsgranskas också de. Det gäller personen själv och också den närmaste kretsen. Ju känsligare informationen är klassad som, desto noggrannare är kontrollen, säger han.