Digitalisering

Finanschefens medgivanden kan stärka åtal mot Huawei

Processen kan fortsätta i USA mot kinesiska Huawei. Arkivbild. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Processen kan fortsätta i USA mot kinesiska Huawei. Arkivbild. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou har i utbyte mot vissa medgivanden fått lämna husarresten i Kanada. Hennes medgivanden kan ge skjuts åt processen i USA mot Ericssonkonkurrenten Huawei.

Publicerad

Det amerikanska åtalet mot Meng Wanzhou har lagts på is efter en uppgörelse med USA:s åklagarmyndighet. Begäran om utlämning av Meng till USA från Kanada har samtidigt skrotats.

Meng har därmed kunnat lämna sin husarrest i Vancouver, Kanada, och efter nästan tre års processande kunnat flyga hem till familjen i Shenzhen, Kina, där även det privatägda telekomimperiet Huawei har sitt huvudkontor.

Vissa medgivanden

Men för att få den så kallade åtalseftergiften har Meng tvingats göra vissa medgivanden. De kommer i ett fyrsidigt dokument, där Meng bekräftar att hon lämnat felaktiga uppgifter till en högt uppsatt banktjänsteman 2013 om relationen mellan Huawei och Skycom, ett bolag i koncernen med verksamhet i Iran.

Uppgifterna ska i sin tur ha inneburit att banken (HSBC enligt tidigare uppgifter)– gjorde sig skyldig till brott mot USA:s sanktioner mot Iran.

I kinesiska medier tystas Mengs medgivande ned och formellt förklarade sig Meng icke skyldig till brott inför domstolen.

Enligt kinesiska statskontrollerade medier avfärdas alla anklagelser mot Huawei som "fabricerade". I ett uttalande från en talesperson för regeringen rör det sig snarare om "politisk förföljelse".

Men i amerikansk affärspress lyfts medgivandet fram som ett nytt slagträ i den rättsliga processen mot Huawei i USA – där företrädare för åklagarmyndigheten säger sig se fram mot att få lägga fram ett åtal i domstol.

– Mengs medgivande bekräftar kärnan i regeringens anklagelser, säger Nicole Boeckmann, den amerikanska åklagaren som driver målet, enligt The Wall Street Journal.

– Meng och hennes medarbetare på Huawei var inblandade i ett medvetet försök att vilseleda finansiella institutioner, USA:s regering och allmänheten om Huaweis aktiviteter i Iran, tillägger hon.

Hot mot rikets säkerhet

Bidenregeringens handelsminister Gina Raimondo bekräftade tidigare i veckan i en intervju med samma tidning att USA:s regering inte har ändrat sig vad gäller synen på Huawei. Telekomjätten är fortfarande svartlistad och ses som ett hot mot rikets säkerhet och ett potentiellt spionredskap för Kinas regering. Det finns även anklagelser om teknikstöld.

Det finns inga planer på att skrota förbudet för amerikanska företag att sälja komponenter till den kinesiska telekomjätten eller dess underleverantörer – oavsett var i världen de befinner sig, enligt Raimondo.

Huawei – som även portats från bygget av det svenska 5G-nätet med motiveringen att det finns säkerhetsrisker med dess komponenter – har vid upprepade tillfällen förnekat både teknikstöld och att dess produkter utgör ett säkerhetshot.

Tidigare störst

Den nu frisläppta Meng är inte bara den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef. Hon är även dotter till Ren Zhengfei, Huaweis grundare.

Huawei var världens största tillverkare av mobiltelefoner fram till för ett år sedan. Men de amerikanska sanktionerna har drabbat bolaget hårt.

Under andra kvartalet i år rasade Huaweis leveranser av mobiltelefoner med 80 procent och så sent som i fredags sade en högt uppsatt Huaweichef att USA:s sanktioner kommer att kosta den kinesiska telekomtillverkaren 40 miljarder dollar (cirka 350 miljarder kronor) i förlorade intäkter bara i år.

Fakta: På fri fot efter tre år i husarrest

22 augusti 2018: En domstol i New York begär Meng Wanzhou häktad i USA.

1 december 2018: Meng grips av polis i Vancouver, Kanada, men gripandet hemlighålls till den 5 december.

8 december 2018: Kina hotar Kanada med konsekvenser om Meng inte försätts på fri fot.

10 december 2018: De två kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor grips i Kina.

11 december 2018: Meng friges mot borgen men får elektronisk fotboja och tvingas hålla sig i husarrest i Vancouver.

22 januari 2019: USA:s justitiedepartement kungör att man kommer att begära Meng utlämnad till USA.

1 mars 2018: Kanada godkänner utlämningen av Meng till USA.

3 mars 2019: Huawei stämmer Kanada för gripandet av Meng.

25 juni 2019: Kina inför en blockad mot import av fläskkött från Kanada.

15 juli 2019: Kanada skjuter upp ett beslut om Huawei ska få vara med och bygga upp landets 5G-nät.

19 juni 2020: Kina anklagar Kovrig och Spavor för spionage.

10 augusti 2021: En domstol i Kina dömer Michael Spavor till 11 års fängelse för spionage.

10 augusti 2021: En kanadensisk domare säger att ett beslut om USA:s begäran om utlämning av Meng ska meddelas den 21 oktober.

24 september 2021: Meng och åklagare i USA gör upp och Meng får lämna Kanada i utbyte mot vissa medgivanden. Samtidigt släpps Kovrig och Spavor.