Innovation

Fick genmodifierat grishjärta inopererat – men vad var dödsorsaken?

Kirurgen Barley Griffith tillsammans med David Bennett, som fick ett grishjärta inopererat i början av 2022. I mars gick David Bennett bort. Foto: TT/University Of Maryland/Zuma Press
Kirurgen Barley Griffith tillsammans med David Bennett, som fick ett grishjärta inopererat i början av 2022. I mars gick David Bennett bort. Foto: TT/University Of Maryland/Zuma Press
Det genmodifierade grishjärtat. Foto: TT/University of Maryland/Mega
Det genmodifierade grishjärtat. Foto: TT/University of Maryland/Mega

Tidigare i år fick 57-årige David Bennett som första människa någonsin ett livsuppehållande organ från ett djur och överlevde. Nu försöker experter förstå varför han två månader senare gick bort. 

Publicerad

I januari fick amerikanen David Bennett ett grishjärta inopererat. Han överlevde operationen, men avled i mars. Läkarna uppgav då ingen dödsorsak, men förklarade att hans tillstånd hade börjat försämras några dagar innan han gick bort.

Specialister inom transplantation har försökt lista ut dödsorsaken, men har fortfarande inte kommit fram till någon slutsats. MIT Technology Review kan dock berätta om en möjlig pusselbit. Det grishjärta som David Bennett fick inopererat bar på ett virus som kopplas till reaktioner som kan förstöra organ och patienten. Infektionen kan potentiellt ha bidragit till patientens död, även om detta i nuläget inte kan sägas vara en direkt orsak till att han avled.

Transplantationen som David Bennett genomgick i början av året var en viktig milstolpe sett till att använda organ från djur för att rädda människoliv. Han hade enligt läkares bedömning inte kunna ta emot ett mänskligt hjärta, och hade innan operationen varit sängbunden i flera månader. Den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA hade därför godkänt operationen som akutåtgärd.

David Bennett blev första människa att överleva en så kallad xenotransplantation. Liknande försök har misslyckats, framför allt för att patienternas kroppar har stött bort djurorganen.

Locket på från bolaget som fött upp och genmodifierat grisen?

Det grishjärta som David Bennetts fick var genmodifierat så att en sockerart i cellerna som ligger bakom bortstötandet hade tagits bort.

Bolaget som hade fött upp och genmodifierat grisen har inte gjort några uttalanden om viruset. Ett konkurrerande bolag, Egenesis, säger att man inte kan veta om David Bennett hade överlevt om grishjärtat inte hade burit på viruset. 

– Vi vet inte, men infektionen hjälpte inte till. Det bidrog sannolikt till misslyckandet, säger Mike Curtis, vd på Egenesis.

Om det visar sig att viruset hade betydelse för David Bennetts död kan det också vara ett tecken på att en transplantation med ett virusfritt grishjärta skulle hålla längre. En infektion kan förhindras.

Så länge fortsätter experter leta efter pusselbitar som kan förklara David Bennetts död, och som kan ta transplantationskonsten vidare.