Digitalisering

Fet marginal på semestersurf

Semestersurfen i Europa är fortfarande dyr. Foto: Scanpix
Semestersurfen i Europa är fortfarande dyr. Foto: Scanpix

Se upp! Trots kraftinsatser från EU är mobilsurfen i Europa fortfarande dyr. En anledning är ett påslag på 140 procent från din hemoperatör.

Publicerad

<p>Fler än någonsin har nu en smart mobil eller mobilt bredband som kan ge dyra överraskningar efter semesterresan.</p> <p>När du reser i Europa och surfar in på nyteknik.se från mobilen kostar det i år drygt 50 kronor bara att ladda ner startsidan. Av det får den utländska operatören omkring 17 kronor, medan din hemoperatör tar 24 kronor (resten är moms).</p> <p>När Ny Teknik frågar de svenska mobiloperatörerna vad det påslaget bygger på, är svaren luddiga. </p> <p>Mest konkret är Tre, som uppger att det dels handlar om administrativa kostnader för roamingavgifterna, dels kostnad för data genom Europa - datatrafiken skickas nämligen via den svenska operatören.</p> <p>Frågan är om det kan motivera ett påslag på omkring 140 procent, eller 14 kronor per megabyte.</p> <p>– Det kan bara motiveras med att man kommer undan med det. En sådan marginal på den typen av affär är omotiverad och skapar dåligt rykte för operatörerna, säger Bengt Nordström, vd för telekomkonsulten Northstream.</p> <p>Ändå är det mycket billigare än för några år sedan, då en megabyte ofta kostade över hundralappen vid resa i Europa, mot omkring 30 kronor i?dag.</p> <p>Europas medborgare har EU-kommissionären Viviane Reding att tacka för det. Hon inledde kampen mot de höga priserna 2006, och reglerade först samtalspriserna. Förra året kom turen till sms och mobil data. </p> <p>Men medan det finns ett tak för slutkundspriset på samtal och sms - omkring 3,90 kronor per minut och 1,10 kronor per sms, plus moms - gäller regleringen för data bara vad en utländsk operatör tar av hemoperatören - nu omkring tio kronor per megabyte, och från den 1 juli åtta kronor. </p> <p>Hemoperatören kan sedan ta ut valfritt pris, och om nivån inte sänks den 1 juli ökar de svenska operatörernas marginal till 200 procent. Men det finns sätt att komma lindrigare undan, om man frågar. Exempelvis har Telenor ett tak på 289 kronor om dagen för trafik upp till 100 megabyte i Europa.</p>

- - - -

Nytt för i sommar är en automatisk spärr på omkring 600 kronor för alla trafik när man är på utlandsresa inom EU. Alla omfattas av denna – läs mer här.

Läs även EU:s senaste pressmeddelande om reglering av roamingavgifter här, och hela dokumentet om regleringen här.