Opinion
Festen i verkstaden är över
Torsdagen den 20 november dog idén om en global superkonjunktur. För de anställda på Sandvik var det en tung, svart dag när bolaget varslade 1 000 personer, varav 900 enbart i Sandviken.
Efter sex år av kontinuerlig tillväxt tvärnitar efterfrågan. Orderböckerna fylls inte på.
Sandviks vd Lars Pettersson har i åratal suttit på första parkett och tittat in i den globala tillverkningsindustrin. Han har järnkoll. Sandvik levererar skärstål rakt in i världens alla verkstäder. Dag för dag, vecka för vecka kan han känna av suget efter Sandviks produkter.
Hans tidigare analys av 2000-talets konjunktur var intressant: det var inte vanlig uppgång vi då såg, utan en fundamental förändring i marknaden. Det som många kallade en superkonjunktur berodde på industrialiseringen av Kina och Indien.
Jag tror att Lars Pettersson och många andra företagsledare snabbt får tänka om. På ett halvår har priset på alla råvaror halverats. Oljepriset har sjunkit från 145 dollar fatet i somras, till under 50 dollar. Och fraktpriserna till sjöss är historiskt låga just nu.
Högkonjunktur är det bara för prognosmakare. Och de är många. Men tro mig: ingen vet hur det ser ut om ett halvår. Det är min prognos.
***
"Red Ink Rick" Wagoneer och de andra bildirektörerna i Detroit flög i förra veckan till Washington för att uppvakta politikerna. Men cheferna för de tre biljättarna fick återvända utan statliga stödpaket. I stället blev det bakläxa: Vi vill se en plan, innan ni får några löften om pengar.
För GM-ägda Saab är läget extra besvärligt. Amerikanska skattebetalare kommer inte att skjuta till en enda dollar för att rädda jobb utanför USA. Samtidigt uppvaktar tysk bilindustri Angela Merkel om stödpaket. Sämsta läget har GM-ägda Opel. Men tyska skattebetalare är inte sentimentala över Saab.
Så vem älskar Saab, mer än Saab-ägare?
Efter chockbeskedet att Norge nobbar Jas 39 Gripen har servrarna gått varma. Vår omröstning på nyteknik.se har engagerat rekordmånga läsare. Domen är entydig: Norge valde fel plan. Samma resultat kom också norska Aftenposten fram till i sin omröstning. Förbrödring över kölen, alltså.
Världshistoriens mest försenade skivalbum är nu ute efter femton års väntan: Guns N' Roses "Chinese Democracy". Amerikanske rockskribenten Chuck Klosterman ser skivan som slutpunkten för Old Media; det är sista gången marknadsföringen av ett fysiskt objekt betyder mer än en ljudfil på internet.