Övriga nyheter

Färska teknikföretag väljer bort Silicon Valley

Den stora trenden i Bay Area är att de yngre entreprenörerna flyttar från Silicon Valley in till San Francisco. Här företaget Verbling med Mikael Bernstein, Gustav Rydstedt och Jacob Jolis. Foto: David Isaksson
Den stora trenden i Bay Area är att de yngre entreprenörerna flyttar från Silicon Valley in till San Francisco. Här företaget Verbling med Mikael Bernstein, Gustav Rydstedt och Jacob Jolis. Foto: David Isaksson

Länge drog nya startup-företag inom teknik och digitalisering i gång sin verksamhet i Silicon Valley. Men nu överger allt fler unga bolag halvön för storstadslivet i San Francisco.

Publicerad

För den som inte är bekant med hur The Bay Area ser ut så är det geografiska Silicon Valley ett område söder om San Francisco. I folkmun kallas det ofta ”peninsula”, halvön. Den består av flera städer, bland annat Palo Alto och Mountain View.

Det är här som Facebook, Google och Apple har sina huvudkontor. Området har låga hus och ser ut som en exklusiv förort, medan San Francisco är en storstad med restauranger och folkliv.

På tredje våningen i ett hus på Folsom Street i San Francisco har det svenska teknik-företaget Verbling sitt kontor. Där sitter de tre grundarna Mikael Bernstein, Jacob Jolis och Gustav Rydstedt.

Sedan två–tre år tillbaka väljer många startup-företag San Francisco i stället för Silicon Valley. Trenden blir allt tydligare.

– De stora företagen är kvar nere på peninsula. Men av företag i vår storlek – vi har åtta anställda – så är nästan alla här, säger Gustav Rydstedt.

Jacob Jolis berättar att Verbling flyttade från Palo Alto i Silicon Valley till San Francisco för tre år sedan. Anledningen:

– Vi vill kunna rekrytera den bästa personalen.

Mikael Bernstein menar att var man ska ha kontoret beror på stadiet företaget befinner sig i.

– När man precis startat ska man ha laserfokus på det man gör. Nere i Palo Alto finns det inte så mycket att göra annat än att jobba. När man sedan vill utveckla företaget är det fördelaktigt att vara i stan.

Yvonne Eriksson, community manager på Nordic Innovation House som hjälper nordbor att etablera sig i Silicon Valley, berättar att företag hör av sig nästan varje dag och undrar var det är bäst att ha kontor.

– Har du familj vill du bo i Silicon Valley. Är du singel så hamnar du i San Francisco. Ekonomin är också ett skäl. San Francisco är extremt dyrt, men det är trots allt billigare än till exempel Palo Alto, säger hon.

Medianhyran för en enrumslägenhet i San Francisco ligger på över 30 000 kronor. Yvonne Eriksson säger att det trots allt finns områden som är billigare.

Ett skäl till att folk väljer att arbeta i San Francisco är att det finns många kontorshotell där man kan hyra skrivbord. Alexander Börve är grundare av Idoc 24 som sysslar med digital medicin. Han har kontorsplats på Runway, där Twitter finns.

– Runway och andra kontorshotell gör det enkelt att bygga nätverk i San Francisco. Här är det många meetup som gör att du kan träffa folk, säger han.

Det finns förstås unga företagare som valt Silicon Valley.

En av dem är Lookbacks grundare Jonatan Littke.

– Vi är ett remote team så vi jobbar var vi vill. Jag flyttade till Silicon Valley för att komma närmare kunderna, framför allt de stora företagen som Facebook och Google. Mina medgrundare ville däremot hellre bo i stan, förklarar han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!