Digitalisering

Fåren messar: Vargen kommer!

Föremål för fårsamtal. Foto: Scanpix
Föremål för fårsamtal. Foto: Scanpix

Snart kan betande får skicka sms efter hjälp i fall vargen dyker upp. Schweiziska forskare har utvecklat halsbandet som gör det möjligt.

Publicerad

En växande vargstam i Schweiz och Italien har lett till ett ökat antal attacker på får. För att lösa problemet har en grupp forskare i det schweiziska rovdjursprojektet Kora utvecklat ett halsband som larmar ägaren om en varg närmar sig.

Halsbandet mäter fårets puls. Tester på tolv djur visade att hjärtfrekvensen ökar från 60 till 80 slag per minut till närmare 225 när två tjeckoslovakiska varghundar cirklade runt flocken. Den förhöjda pulsen aktiverar en krets som skickar i väg ett sms, eller ringer upp, fårägaren.

-Det är första gången ett sådant här system har testats utomhus, säger Jean-Marc Landry, forskningsledare vid naturreservatet i Chemin-Dessus.

Halsbandet är tänkt som ett alternativ till fårhund för de som äger mindre fårflockar och inte har råd att hålla en sådan.

Forskarna diskuterar nu också att förse halsbandet med en mekanism som sprutar ut ett illaluktande ämne som håller vargen stången till dess att ägaren hinner fram.

Under hösten ska fler fälttest göras. En slutlig version beräknas vara klar under nästa år. Då ska den testas i Schweiz och Frankrike. Även Norge har uttryckt intresse för projektet.