Innovation
Får pris för innovativt arbete

Betaltjänster för personer utan bank, en digital vårdcentral och en startup-inkubator. Vinnova uppmärksammar tre innovativa företag.
Myndigheten Vinnova delade på torsdagen ut sina tre årliga innovationspriser.
Till Årets innovationstalang utsågs Gisele Mwepu, som driver Okapi Finance.
– Det känns otroligt roligt att få priset. Här i Sverige har det kanske inte så stor påverkan, men för de partners vi har utomlands visar det här att vi har ett erkännande hemifrån, säger Gisele Mwepu.
Företaget erbjuder betaltjänster via en app för personer utan tillgång till det vanliga banksystemet, till att börja med i pilotlandet Kenya. Nigeria står på tur, och intresse finns från asiatiska länder.
– Det finns många fattiga människor som är finansiellt exkluderade, säger Gisele Mwepu, som är civilingenjör och driver flera it-företag.
Okapi har 40 anställda i Sverige, Pakistan och Kenya, samt ett hundratal ombud, "champions", i Kenya.
Utmärkelsen Årets möjliggörare gick till Jessica Stark, som är delägare och vd för startup-inkubatorn SUP 46, ett vd-uppdrag hon nyligen meddelade att hon ska lämna.
– Jag ser inte som att det är bara jag som får priset. Det är otroligt mycket människor som bidrar, och det är som ett pris till SUP 46. Det är ett av många kvitton på att vi gör något riktigt bra.
Den tredje pristagaren, för utmärkelsen Årets utmanare, var Josefin Landgård, operativ chef för den digitala vårdcentralen Kry.
Vinnova hade i år valt att enbart nominera kvinnor i de tre kategorierna.
– Vi behöver bli bättre på att ta tillvara innovationsförmågan hos hela befolkningen för att bibehålla positionen som progressivt innovationsland. Ett viktigt led i det är att uppdatera bilden av vem som är innovatör, sa Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova, när utmärkelsen presenterades i höstas.
I juryn satt bland andra Anna Wikland, chef för Google Sverige, entreprenören Sven Hagströmer och Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen.