Digitalisering

Fängelse väntar kryptoexpert – hjälpte Nordkorea

Några män ses promenera i Nampo i Nordkorea. Foto: Dita Alangkara/AP/TT
Några män ses promenera i Nampo i Nordkorea. Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Kryptoexperten Virgil Griffith döms till fem år och tre månaders fängelse för att ha brutit mot sanktionerna mot Nordkorea.

Publicerad

Den tidigare Ethereumutvecklaren och doktoranden vid California Institute of Technology åkte till Pyongyang i Nordkorea i april 2019.

Där höll han ett föredrag om kryptovalutor och blockkedjeteknik, där han berättade hur Nordkorea skulle kunna använda sig av tekniken för penningtvätt och för att undvika sanktioner, enligt den amerikanska domstolen, rapporterar AFP.

I november samma år greps han på flygplatsen i Los Angeles.

Åklagaren Damian Williams säger att det inte råder någon tvekan om att Nordkorea innebär ett hot mot den nationella säkerheten i USA och att regimen gång på gång bryter mot lagar om den tjänar på det.

Uppges lida av personlighetsstörningar

Griffith erkände brott, för att få ett kortare fängelsestraff. Enligt Yahoo Finance har försvaret uppgett att Griffith lider av personlighetsstörningar, som förklarar hans besatthet av Nordkorea, och att han trots avrådan från vänner, familj och arbetsgivare ändå valde att åka till landet.

– Jag har lärt mig min läxa. Jag är fortfarande djupt generad över att jag är här och för vad jag har gjort, sade han själv inför rätten.

Innan 39-årige Griffith riktade intresset mot kryptoteknik var han en av personerna bakom Wikiscanner, ett verktyg som avslöjar vem som ändrat information på Wikipedia.