Digitalisering

Familj med fiber till frukost

Familjen Elvelid har 23 apparater som är uppkopplade mot internet, från badrumsvågen till nätverkskamera. Pappa Janne Elvelid arbetade tidigare på Stiftelsen för internetinfrastruktur och har ett stort teknikintresse. Sonen Casper är lite sugen på Google Glass, medan dottern Ebba anser att hon har det hon behöver i sin mobil. Foto: Stéfan Estassy
Familjen Elvelid har 23 apparater som är uppkopplade mot internet, från badrumsvågen till nätverkskamera. Pappa Janne Elvelid arbetade tidigare på Stiftelsen för internetinfrastruktur och har ett stort teknikintresse. Sonen Casper är lite sugen på Google Glass, medan dottern Ebba anser att hon har det hon behöver i sin mobil. Foto: Stéfan Estassy

De är familjen Uppkopplad, där till och med badrumsvågen kan twittra. I framtiden vill de koppla samman flera system i hemmet – och ­kanske skicka föremål via mobilen.

Publicerad

Familjen Elvelid bor i Gävle i en villa byggd på sjuttiotalet. Men inomhus är det ingen tvekan om att det är 2013. Hushållet har 23 apparater som är uppkopplade mot internet, eller kan kopplas upp.

Genom lokala stadsnätet Gavlenet har hushållet bredband med en hastighet på 100 megabit per sekund. Trots smart-tv, filmtjänster, mobiler och surfplattor används inte hela kapaciteten, tror Janne Elvelid, pappa i familjen.

– Gavlenet har börjat erbjuda 1 gigabit per sekund, men jag tror inte att det är många privatpersoner som har ett så stort behov i dag. Jag var lite sugen på att testa. Men alla hastighetsproblem har inte med uppkopplingen att göra. Det kan bero på prestandan i apparaterna, eller trådlösa prylar som stör nätverket.

Janne Elvelid arbetade tidigare på .SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Sedan förra året är han analytiker på statliga Digitaliseringskommissionen. Intresset för digitala system har följt med till hemmet.

På kylskåpet i köket hänger två skolscheman. På bordet ligger ett block. Annars syns nästan inga papper till. Bakom ligger en strävan att så mycket som möjligt få bort pappershanteringen.

– Jag brukar titta på var vi använder papper som bärare av information och hur vi kan ersätta det, säger Janne Elvelid.

Köksdatorn är en av samlingsplatserna. Här tittar man på nyheter på morgonen, lyssnar på musik eller pratar med kusinerna via Skype.

– När vi köpte köksdatorn var det i korthet för att kunna ersätta pappren på kylen, men vi har inte lyckats helt. Det tog också många år att hantera handlingslistorna, eftersom att skriva ned en lista på papper slår att skriva på mobilen med hästlängder. Men nu har vi en app, och oavsett var vi är har vi handlingslistan med oss. Barnen hjälper också till att skriva upp.

Casper Elvelid är 17 år och använder bredbandet till att spela onlinespel på sin bärbara dator. Han märker ibland att det trådlösa nätverket i huset inte räcker till. Då får han använda internetsladden i stället för att spelet inte ska haka upp sig.

Han tror inte att det kommer att behövas så många nya prylar, men att allt kommer att kunna skötas från en laptop – eller någon ännu mindre dator.

Google Glass verkar coola, tycker han dock.

– Om de blir snygga.

Ebba Elvelid, 10 år, har det mesta hon tycker är viktigt i sin mobil: Facebook, Instagram, Spotify och ungdomssajten Imvu.

I framtiden skulle hon vilja ha gps på alla sina saker, för att lätt kunna hitta prylar. Och så har hon en idé.

– Jag vill kunna skicka saker genom mobilen. Man lägger in dem här, så kommer de ut genom en annan mobil.

En av de 23 uppkopplade prylarna i hemmet är den twittrande badrumsvågen, som främst de vuxna använder – nu med twitterfunktionen avstängd. Däremot hamnar viktresultatet i en app, där hälsodata från blodtrycksmätaren och sömnmätaren (ett pannband man har på sig på natten) också läggs in.

– Jag har aldrig varit intresserad av hälsa och träning. Sedan förstod jag att jag kunde leka med teknik när jag gör det. Jag tror att vi i framtiden kommer ägna oss mer åt att övervaka vår hälsa och skicka datan till en mottagare i vården, säger Janne Elvelid

Ett problem när fler och fler saker och funktioner i hemmet styrs via bredband är den trådlösa tekniken. Den hänger inte med. Bara i enplansvillan i Gävle krävs i dag tre accesspunkter.

En annan sak han önskar är bättre system för att sköta hemmet digitalt och att sådant som sensorer utomhus automatiskt reglerar värme och ventilation inomhus.

– Jag tror på visionen om smarta hem.

23 uppkopplade prylar i hemmet

  • Janne Elvelid, analytiker på Digitaliseringskommissionen
  • Casper Elvelid, gymnasieelev
  • Ebba Elvelid, skolelev
  • Tove Elvelid (borta under ­intervjun), när­ingslivschef på Gävle kommun.
  • 1 dator med pekskärm i ­köket
  • 1 Samsung TV
  • 1 Apple TV
  • 1 Play Station 3
  • 1 Tellstick Net (hemmastyrning/övervakning)
  • 1 D-link nätverks­kamera
  • 1 Windows Home server
  • 2 Ipad
  • 1 Androidplatta
  • 5 bärbara datorer
  • 1 Whitings badrumsvåg
  • 1 Zeo sleep manager (synkar genom mobil, ej uppkopplad direkt)
  • 4 Iphone
  • 1 Fitbit ultra stegräknare (synkar genom dator, ej uppkopplad direkt)
  • 1 media-pc