Opinion

Fallande oljepriser ger andrum i Arktis

Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

LEDARE. Guldåren är slut. Arbetslöshet, smärtsamma omställningar och mindre pengar i plånboken väntar. Oljeäventyret är över.

Publicerad

Så låter experternas dom när norska tidningen Dagbladet frågar vad som händer med Norge när oljan tar slut.

Det blir en chock, menar Handelsbankens Marius Gonsholt Hov. Andra har fått slita för att hantera finanskrisen, medan Norge har klarat sig bra. Men inom kort tid blir Norge likställt med andra länder, svarar han.

Norge blir till och med som Sverige, spår ekonomiprofessorn Kjetil Storesletten. Om 20 år är en norrman lika produktiv som en svensk, fast med bättre förutsättningar tack vare den extremt inkomstbringande norska oljefonden.

Bara en av experterna, Torbjørn Eika vid Statistiska centralbyrån, tror att Norge kommer fortsätta ha en särställning i världen och att det dröjer väldigt länge innan oljans betydelse för norsk ekonomi minskar. Dessutom leder den svaga kronan till konkurrensfördelar för norska industrin.

Jag läser Dagbladet på ett flyg från Longyearbyn på Svalbard där jag förra veckan följde med en marinbiologisk expedition. Den rådande uppfattningen – eller snarare akademiska gissningen – är att djuren, från plankton till fisk, går i dvala under de becksvarta fyra månaderna. Men det stämmer inte. Nu försökte man ta reda på vad djuren egentligen gör.

Till exempel såg vi att flera planktonarter bar på ägg och var aktiva, trots mörkret. Arter som är helt centrala som föda för torsk, annan fisk och valar. Grundläggande kunskap om ekosystemen under vintermånaderna saknas.

Hur kan man då uttala sig om hur olje- och gasutvinning i Arktis påverkar exempelvis torskfisket i Barents hav, när det helt saknas data från vintern?

I det sammanhanget ger det fallande oljepriset ett andrum. Oljebolagens planer på att kunna exploatera olja och gas i Arktis lär ligga på is ett bra tag, eftersom dyra och riskabla projekt får vänta när intäkterna minskar.

Tur i oturen, kan man säga, och i sista minuten.