Krönikor

”Facebook ska bygga en 3d-karta av hela planeten – det borde bekymra dig”

Med förstärkt verklighet kan ett virtuellt lager av information adderas ovan på den verkliga världen. Foto: Oculus
Med förstärkt verklighet kan ett virtuellt lager av information adderas ovan på den verkliga världen. Foto: Oculus

Världen blir aldrig sig lik igen, om Facebook får bestämma. Frågan är bara om vi kommer att stå ut i deras virtuella verklighet, undrar Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Publicerad

”Har dessa väggar några rättigheter?”

Jag tänker ofta på det citatet. Det kom från futuristen Amy Webb under en föreläsning hon höll i Stockholm häromåret. Jag gissar att det för många i salongen var en obegriplig sägning och Webb, vad jag minns, utvecklade aldrig riktigt sitt resonemang just på den punkten.

Men Facebook vet exakt vad hon talar om. Facebook har precis meddelat att företaget tänker skapa Live Maps, en detaljerad och realtidsuppdaterad 3d-karta av hela jordklotet, delvis med hjälp av den data deras två miljarder användare skänker. Med en sådan karta kan Facebook bygga en plattform där den fysiska världen bara blir en kuliss på vilken man kan lägga digital information. Den sociala mediegiganten är en av få aktörer som har pengar och data nog att ta sig an ett projekt i en sådan enorm skala.

Tillträde till denna Facebook-planet ska ges med hjälp av de smarta glasögon för förstärkt verklighet som Facebook aviserat att de utvecklar.

Men vill vi det?

Här är Facebooks egen programförklaring, inlindad i det högst tvivelaktiga påståendet om att företaget får människor att komma närmre varandra:

”För att göra denna 3d-karta så använder Live Maps en dators uppfattningsförmåga för att konstruera en representation av världen i flera lager. Den visar var du är i det fysiska rummet, känner igen hur saker ser ut och kan förstå den inneboende meningen hos objekt. Uppkopplade enheter som smarttelefoner eller ar-glasögon kommer att läsa av omgivningarna för att skapa ett direktsänt dynamiskt index som förstärks av crowdsourcad data. Det låter kartorna känna igen när saker uppdaterats och då kan kartorna uppdateras automatiskt”.

Vill man leva på en planet där Mark Zuckerberg dikterar villkoren?

Frågorna kring säkerhet och integritet med ett sådant här upplägg, och med Facebook som upphovsmakare, blir så många att jag blir vimmelkantig. Facebook, företaget som möjliggjorde Cambridge Analytica, som underlättade ryska påverkansoperationer mot amerikanska val och som bara stod och såg på när människor slaktades i Myanmar.

Vidare måste man fundera över om man vill leva på en planet där Facebook ges carte blanche att tapetsera våra omgivningar med information via en plattform där Mark Zuckerberg dikterar villkoren. Som tekniksajten Engadget noterar:

”Facebook bygger bokstavligt talat en ny verklighet. En verklighet som de kan förändra bara för att de känner för det, ta bort objekt eller funktioner som inte lirar med deras affärsstrategi, och addera saker som har köpts av den högsta budgivaren”.

Det här kanske låter avlägset. Och det är klart att Facebook inte kommer att rulla ut det här i morgon, men mycket av tekniken som krävs för att göra verklighet av planerna finns här och nu. Det pågår förresten redan en kapplöpning på området: Google är en annan bjässe som funderar i samma banor. Mindre spelare som Magic Leap och Pokémon Go-företaget Niantic rusar också åt det här hållet.

Det är inte svårt att förstå varför. Om du tyckte att internet förändrade världen på gott och ont, så är det inget mot möjligheterna som uppstår när hela jordklotet får en digital tvilling. Och det kommer att vara precis lika svårt, törs jag påstå, att stå utanför den här virtuella världen som det i dag är att vara nedkopplad och ändå få något gjort.

Debatten om vem som ska få bygga allt detta, och vilka regler som ska gälla, är alltså en vi alla måste ta. ”Har dessa väggar några rättigheter?” Eller ska vi låta Facebook få klottra vad de vill på dem?