Samhälle

Facebook: 87 miljoner användare berörs av dataläcka

Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: TT
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: TT

Tidigare har det sagts att Facebook-skandalen berört drygt 50 miljoner användare. Nya uppgifter säger att det handlar om 87 miljoner personer som berörs av Cambridge Analytica-skandalen.

Publicerad

Enligt Facebook kan personliga uppgifter från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare, långt fler än vad som tidigare sagts, ha hamnat hos det politiska konsultbolaget Cambridge Analytica. Facebook medger också att inlägg och bilder som användare delar via meddelandeappen Messenger skannas.

Det är Facebooks tekniske chef Mike Schroepfer som kommer med uppgifterna om att det kan handla om 87 miljoner Facebookanvändare. Tidigare har det sagts att det rör sig om drygt 50 miljoner användare.

Flest berörda i USA

Majoriteten av de 87 miljoner användarna, drygt 70,6 miljoner, finns i USA, enligt Facebooks beräkningar. Resten är fördelade över en rad länder, däribland Filippinerna (omkring 1,2 miljoner), Indonesien (1,1 miljoner) och Storbritannien (1,1 miljoner).

Facebook medger också att företaget skannar innehållet i meddelandeappen Messenger. Syftet är enligt Facebook att säkra att företagets regler följs.

Innehållet granskas automatiskt med samma verktyg som Facebook använder för att granska innehållet på det sociala nätverket, uppger bolaget för Bloomberg.

Frågor kring hur privata meddelanden hanteras väcktes sedan grundaren och vd:n Mark Zuckerberg i en intervju nyligen berättade hur Facebook upptäckt och stoppat försök att skicka "sensationella" meddelanden via Messenger.

Facebook har fått häftig kritik efter avslöjandena om Cambridge Analytica, som jobbade för Donald Trumps presidentkampanj 2016.

Zuckerberg lovar nu att komma till en utfrågning i representanthusets energi- och handelsutskott den 11 april.