Populärteknik

Extra sällsynt Apple-dator såld för mångmiljon-belopp

Den kostade 666,66 dollar år 1976. Nu har ett auktionshus sålt ett fungerande exemplar av Apple-1 för nästan 3,5 miljoner kronor.

Publicerad

På tisdagskvällen svensk tid gick en bit datorhistoria under klubben hos auktionshuset John Moran i Kalifornien.

Det rör sig om ett extra sällsynt exemplar av Apple-1, en av de första datorerna som Apple tillverkade.

Byggdes av Steve Jobs

Just denna Apple-1 är ett av 200 exemplar som designades, byggdes och testades av Steve Wozniak och Steve Jobs, med hjälp av Patty Jobs och Daniel Kottke.

År 1976 kostade datorn 666,66 dollar att köpa. I dag, 45 år senare, har (auktions)priset stigit till 400 000 dollar, motsvarande drygt 3,4 miljoner kronor, skriver NPR.

Köparen fick inte bara själva datorn utan även en Panasonic-monitor, manual samt tillhörande kablar, enligt auktionsfirman.

Sällsynt exemplar med trähölje

Apple-1 såldes utan vare sig tangentbord, bildskärm, strömkablar eller chassi. Datorn som auktionerades ut var dock ett av sex exemplar som fått ett hölje av koaträ, ett exklusivt träslag från Hawaii.

Sedan tillverkningen har datorn, som är registrerad som Chaffey College Apple-1, bara haft två ägare.

Ett 60-tal Apple-1 kvar

Den köptes ursprungligen av en elektronikprofessor vid just Chaffey College i Rancho Cucamonga, Kalifornien, som sedan sålde datorn vidare till en student.

Auktionsobjektet är en av 200 datorer som tillverkades i Steve Jobs hem och en likadan dator såldes 2014 vid en auktion i New York för nästan en miljon dollar. Omkring ett 60-tal ska finnas kvar varav ett 20-tal fortfarande är fullt funktionella.