Samhälle

Experter: Rusta med källtillit och extra förråd hemma

En cyberattack som det som drabbade Coop i somras kan mycket väl hända igen. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ett krig i Ukraina kan påverka även det svenska samhället. Cyberattacker kan tillfälligt slå ut mataffärer och banktjänster och spridning av desinformation befaras öka. Men det går att förbereda sig.

Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver i ett mejl till TT att "möjliga konsekvenser av det allvarliga säkerhetspolitiska läget är ökad risk för cyberattacker, risk för störningar i försörjning av varor och tjänster samt försök till desinformation och ökad ryktesspridning".

MSB rekommenderar alltid att man ska se över sin "hemberedskap" utifrån vad som händer i omvärlden.

Cyberattacker kan bli vanligare

Jon Svärdhagen, medförfattare till boken "Alltid före", tror också att det finns en risk för att cyberattacker, som den som drabbade Coop förra året kommer att öka.

Han tycker att om man inte redan har lite extra förråd hemma är det hög tid att se till att skaffa det nu.

– Säg att bank-id och Swish ligger nere i kombination med att matbutikerna än en gång får stänga ner. Då är det himla trevligt att ha mat hemma och att ha kontanter och kanske ha tankat upp sin bil.

Att ha viss beredskap för en krissituation gör också att man är bättre förberedd mentalt. Det är viktigt att vara beredd, men man behöver inte vara rädd, och absolut inte få panik poängterar Jon Svärdhagen.

– Man ska aldrig få panik. Är man lite förberedd har man också någon form av plan.

Svårt att källkritiskt granska påståenden

Vid stora konflikter ökar informationsflödet och antalet aktörer som vill få fram sitt budskap. Björn Appelgren, folkbildare på Internetstiftelsen, säger att det blir snudd på omöjligt för en vanlig mediekonsument att källkritiskt granska varje påstående.

I stället kan man titta på varifrån uppgifterna kommer. I stället för källkritik kan man tänka källtillit – går avsändaren rimligtvis att lita på?

– Är det en tidning, radiostation eller tv-kanal som jobbar efter journalistiska, etiska principer, eller är den finansierad av regeringsmakten eller på något annat sätt? Är det en enskild tyckare, en expert eller är det din Facebook-kompis?

Det är också viktigt att tänka på att barn och unga befinner sig inte alltid på samma plattformar som vuxna.

– Därför är det viktigt att ta lite större vuxenansvar och prata med barn och ungdomar om vad de möts av i sina kanaler. Vi får inte lämna dem ensamma med den oro de eventuellt känner.

Fakta: Detta kan hända

I MSB:s broschyr "Om krisen eller kriget kommer" ges exempel på störningar som relativt snabbt kan märkas, även vid krig eller kriser i andra länder:

Mat och andra varor når inte Sverige.

Störningar i it-system kan drabba elförsörjningen.

Värmen försvinner.

Det blir svårt att laga och förvara mat.

Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.

Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.

Det går inte att tanka.

Betalkort och bankomater fungerar inte.

Mobilnät och internet fungerar inte.

Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.

Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.