Samhälle

Expert: Flygutspel del i rysk utrikespolitik

Ett ryskt spaningsplan av typen IL-20, på rysk mark. Arkivbild. Foto: TT
Ett ryskt spaningsplan av typen IL-20, på rysk mark. Arkivbild. Foto: TT
Peter Hultqvist (S) Foto: Marcus Ericsson / IBL
Peter Hultqvist (S) Foto: Marcus Ericsson / IBL

Bara en dag efter att det blivit känt att Ryssland kränkt svenskt territorium påstår ryska statsstyrda medier att ett svenskt spaningsflyg genskjutits av det ryska flygvapnet.

Publicerad

Det ryska utspelet är en del i landets utrikespolitik, enligt en expert.

Försvarsmakten meddelade i onsdags att ryskt stridsflyg kränkt svenskt luftrum utanför Blekinge i lördags. Ett ryskt spaningsplan av typen IL-20 åtföljdes enligt Försvarsmakten av två jaktplan av modellen SU-27.

– Det är grundläggande att man respekterar andra länders territorium, och att man inte beträder det utan tillstånd, vare sig det är i luften eller ej. Därför har vi anmält händelsen, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) om helgens kränkning:

– Jag konstaterar att det som har skett är ett brott mot tillträdesförordningen. Det regelverk som gäller är att man inte har rätt att flyga på varandras territorium utan tillstånd.

– Det här kommer att leda till att någon på utrikesdepartementet tar kontakt med ryska ambassaden för att föra ett resonemang om detta och påtala det hela, säger han till TT.

Svenskt spaningsflyg gensköts

Under torsdagen hävdade Ryssland att ett svenskt spaningsflyg genskjutits av ett jaktplan av typen SU-27 från det ryska flygvapnet.

Det svenska Gulfstreamplanet flög enligt ryska försvarsdepartementet över Östersjön - oklart var och när - i neutral zon mot den ryska gränsen och påstås ha haft transpondern avslagen, enligt statskontrollerade medier. De Moskvastyrda medierna beskriver ett händelseförlopp där det ryska planet på "säkert avstånd" påstås möta upp den "potentiella inkräktaren" och att det svenska planet då avvek från sin kurs.

– Det är tydligt att man använder försvarsministeriets hemsida som en del i den ryska diplomatin och utrikespolitiken, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på rysk militär vid FOI, om källorna till uppgifterna i de ryska medierna.

Det är inte ovanligt att Rysslands försvarsdepartement gör liknande uttalanden, enligt Westerlund.

– Det förekommer att de lyfter fram att de framgångsrikt har mött främmande flygplan eller fartyg nära Rysslands gräns. Narrativet brukar vara att man mött dem på internationellt vatten.

”Sverige har inte har kränkt någon annans territorium”

Enligt honom är motivet att framställa den ryska militären som effektiv, men även att framställa det som att det inte bara är Ryssland som uppträder aggressivt kring Östersjön.

– I det här fallet och flera av de tidigare fallen framstår det som att det är en rysk inrikesopinion som är den främsta mottagaren av budskapet, säger Westerlund.

Försvarsministern igen:

– Jag kan bara konstatera att vi inte har kränkt någon annans territorium, utan vi har flugit i internationellt luftrum. Det finns ingen anledning att rikta någon som helst kritik mot Sverige.

– Det kan ju finnas strategisk kommunikation där man vill tydliggöra en bild för att på olika sätt skapa en annan debatt, säger Hultqvist om den ryska mediereaktionen.

Senast ett ryskt flygplan flög i svenskt luftrum utan tillstånd var i oktober 2017, enligt Försvarsmakten.