Innovation

Experiment fick sex minuter i tyngdlöshet med svensk raket

Raketen sköts upp 09:23 från Esrange. Foto: SSC
Raketen sköts upp 09:23 från Esrange. Foto: SSC
Förberedelser av Maser 15 vid Esrange. Foto: Olle Janson/SSC
Förberedelser av Maser 15 vid Esrange. Foto: Olle Janson/SSC
Förberedelser av Maser 15 vid Esrange. Foto: Olle Janson/SSC
Förberedelser av Maser 15 vid Esrange. Foto: Olle Janson/SSC
Förberedelser av Maser 15 vid Esrange. Foto: Olle Janson/SSC
Förberedelser av Maser 15 vid Esrange. Foto: Olle Janson/SSC

På onsdagsmorgonen sköts Suborbital Express 3 upp från Esrange i Kiruna. Ombord fanns tolv olika experiment som fick uppleva sex minuter av mikrogravitation.

Publicerad

Klockan 09:23 onsdag 23 november sköts raketen Suborbital Express 3 upp från Esrange utanför Kiruna. Det är den femtonde i en serie av uppskjutningar från Kiruna som startade 1987.

Raketen är en så kallad Maser-raket. Maser står för materials science experiment rocket och raketprogrammet drivs av Swedish Space Corporation (SSC). 

Ombord fanns tolv olika experiment utvecklade av företag och universitet från länder runt hela världen. Bland annat ska ett svenskt experiment undersöka stamceller för diabetesforskning.

Raketen skickades 260 kilometer upp i luften och gav experimenten sex minuter av mikrogravitation.

– Olika mekanismer är enklare att studera i mikrogravitation, eftersom gravitationen ofta har en stark påverkan på de experiment som vi arbetar med. Årets Suborbital Express-kampanj har en nyttolast med tolv experiment från vitt skilda fält som potentiellt kan ge oss svar med direkt påverkan på livet på jorden. Det är underbart att Sverige och SSC kan vara en del av sådan viktig forskning, säger Stefan Krämer som är programansvarig för uppskjutningen i ett pressmeddelande

Här är de olika experimenten

Neurobeta är ett projekt som leds av Uppsala universitet. Experimentet tar levande stamceller och insulinproducerande betaceller till rymden. Genom att utsätta cellerna för mikrogravitation hoppas forskarna komma närmre en behandling för diabetes typ 1. 

Arles är ett belgiskt projekt som inkluderar två experiment. Dessa ska undersöka hur droppar av olika vätskor beter sig vid förångning. Experimenten kommer bland annat att förånga droppar i mikrogravitation under flera olika förhållanden, till exempel genom att föra in ett elektriskt fält för att se hur dropparna påverkas. 

Chip är ett tyskt projekt som ska undersöka hur elektriskt laddade partiklar beter sig i rymden. Målet är att lära sig mer om planetformation. 

Mini-Irene är det enda experimentet som inte återvänder till jorden med de andra experimenten. Det italienska experimentet kommer att testa en sorts paraplyliknande kapsel för inbromsning i luften. 

Fortis är ett schweiziskt klockföretag som kommer att testa mekaniska armbandsur under extrema hastigheter, g-krafter och mikrogravitation. 

Musa leds av ett forskningslag från Costa Rica som ska försöka hitta svar på frågor om Panamasjukan som är en svamp som orsakar växtsjukdomar på bananplantor. 

Adi-Alfa är ett australiskt projekt har med sig två experiment i en kubsatellit. Det första ska undersöka jästceller och det andra ett särskilt mikrofluidiskt chip. 

Lab-on-paper är ett experiment som fokuserar på att undersöka en pappersbaserad sensor som kan användas vid identifiering av glukos och antibiotika. 

Aurore-1 vann den årliga sommartävling som hålls av föreningen Astronomisk Ungdom. Experimentet ska undersöka kosmisk strålning med hjälp av en egenbyggd scintillationsräknare. 

Newton är ett projekt med målet att öka medvetenheten om rymden för allmänheten. Newton kommer att ta med sig delar av fruktträd till rymden för att sen plantera dem runtom i Sverige vid olika vetenskapliga center – så att alla ska kunna smaka på rymden.