Innovation

Exoskelettet ska hjälpa soldater att lyfta tungt

Foto: Lockheed Martin
Foto: Lockheed Martin
Foto: Lockheed Martin
Foto: Lockheed Martin

Nu introducerar militären exoskelett som kan användas vid fronten. Lockheed Martins rigg ska öka soldatens arbetskapacitet mellan 2-27 gånger. Tester vid University of Michigans visar att användarna orkar mer – och bränner färre kalorier.

Publicerad

Tekniken har varit ett stående inslag i science fiction-filmer, men nu har de blivit verklighet. Exo skelett har använts för rehabilitering, och nyligen gjorde de sitt intåg i bilindustrin. Nu är det militärens tur.

Enligt Lockheed Martin kommer deras version ge välbehövlig avlastning och mer ork till de trupper som tvingas bära tungt. ”The knee stress release device” (K-SRD) ger benen extra kraft – vid lyft, när personen släpar ett något tungt, eller bär ett föremål i en brant uppförsbacke. Då genererar exoskelettet synkroniserade rörelser vid den motoriserade knäleden. En rad sensorer och artificiell intelligens känner av användarens intentioner.

Systemet avlastar också ryggslutet. Exoskelettet säga öka arbetskapaciteten mellan två till 27 gånger. Att tekniken fungerar bekräftades i en studie genomförd av University of Michigans Neuromechanics Laboratory.

Läs mer:

Testpersonerna upplevde att exoskelettet minskade påfrestningen i benen påtagligt när de bar drygt 18 kg uppför en lutning på 15 grader. Deltagarna kände sig mindre utmattade, och forskarna visade också att användarens kaloriförbränning minskade.

– Genom att minska ansträngningen kring att gå och klättra får vi mindre utmattning. Den här teknologin kan bokstavligen hjälpa våra krigande män och kvinnor att gå den där extra milen medan de bär den utrustning som är avgörande för uppdraget, säger Keith Maxwell, programchef på Lockheed Martin.

Se mer i Lockheed Martins film:

Hela riggen väger 12,2 kg, men enligt Lockheed Martin är vikten så väl distribuerad att bärarna knappt märker att de har på sig den avlastande anordningen.

Det forskas även på området i Sverige. Förra året tog forskare vid högskolan i Gävle fram ett par robotben som ska ge äldre personer extra styrka. Som Lockheed Martins version spänns de fast på kroppen och fungerar som ett exoskelett. Sensorer känner av när användarens muskler aktiveras och då börjar motorerna att arbeta så att robotbenen kan hjälpa till med rörelsen.

Tanken var att systemet skulle tillföra ungefär 30 procent extra styrka. Ett problem som blev tydligt i testerna var dock att extrabenen snabbt blev obekväma.