Samhälle

EU väntar med skatt för nätjättarna

Janet Yellen bredvid Irlands finansminister Paschal Donohoe i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Janet Yellen bredvid Irlands finansminister Paschal Donohoe i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Det blir ingen planerad beskattning av världens nätjättar som Google och Facebook. Efter påtryckningar från USA får EU-kommissionens förslag vänta till åtminstone i höst.

Publicerad

USA:s besked till EU-länderna har varit tydligt: Den uppgörelse som nåtts om en global miniminivå för bolagsskatt måste tas i mål först, innan EU och dess medlemsländer hittar på något eget när det gäller beskattning av nätjättar, som Facebook och Google.

Uppgörelsen som vi nått i (ekonomiska samarbetsorganisationen) OECD:s diskussioner manar länderna att ta bort existerande digitala skatter som USA ser som diskriminerande och undvika att resa liknande åtgärder i framtiden. Nu är det upp till EU-kommissionen och EU-medlemmarna att avgöra hur de tänker gå vidare, sade USA:s finansminister Janet Yellen i söndags.

Får vänta

EU:s svar blev snabbt. Det förslag som egentligen skulle ha presenterats redan nästa vecka läggs nu på is, tills vidare.

– Kommissionen har beslutat att låta vårt förslag om en digital avgift vänta, säger talesmannen Daniel Ferrie på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.

Kommissionen motiverar beslutet med att man först vill se ett avslut för G20-uppgörelsen om bolagsskatt.

– Den kommer att kräva en slutlig ansträngning från alla sidor, säger Ferrie.

"Förnuftigt"

Finansminister Magdalena Andersson (S) är nöjd.

– Det verkar förnuftigt. Vi har hela tiden tyckt att det här är ju globala frågor och därför bör man söka en global lösning och där verkar vi ha kommit allt närmare nu, säger Andersson på väg in till ett möte i Bryssel på måndagen med sina kollegor från övriga EU och med USA:s Janet Yellen som särskild gäst.

Kommissionens besked gör att det möte nu inte riskerar att landa i sura miner om digitalskatten. Andersson räknar i stället med en mer allmän diskussion.

– Jag skulle gissa att det blir en ganska bred diskussion om den ekonomiska återhämtningen nu efter krisen, hur man utformar en politik som kan återstarta ekonomierna med fokus på jämlikhet och hållbarhet, säger finansministern i Bryssel.