Digitalisering
EU: Streamingen ska vara gränslös

Snart kan du se dina betalda streamade filmer och tv-serier även på semestern i Europa. Det är en del av EU-kommissionens förslag om en gemensam digital marknad som nu sjösatts. Hårdare tag mot piratkopiering är en annan.
– 35 procent av européerna tillbringar minst tio dagar om året i en annan medlemsstat. Många av dem vill ha tillgång till det som de lagligen betalat för när de är ute och reser, förklarade Andrus Ansip, EU-kommissionär med ansvar för den digitala inre marknaden, när de nya riktlinjerna presenterades på onsdagen.
Viaplay, som har en överväldigande majoritet av kunderna i de nordiska länderna, ser inga problem med förslaget.
– Det finns ingen anledning att dramatisera detta. Utgångspunkten för MTG och Viaplay är naturligtvis att våra kunder ska ha tillgång till de produkter och tjänster vi erbjuder. I den här delen välkomnar vi kommissionens förslag, men vi behöver analysera det ytterligare, säger Henrik Toremark, chef för samhällskontakter på MTG som äger Viasat och Viaplay till TT.
Men riktlinjerna handlar om mycket mer än streamingtjänster. EU-kommissionen vill få fart på e-handeln mellan medlemsländerna som inte är särskilt blomstrande i dag. 122 000 företag väntas starta gränslös handel till uppskattningsvis 70 miljoner konsumenter, enligt kommissionen. Bättre konsumentskydd med bland annat en garanterat fungerande returrätt på köpta varor är huvudspåret, men också likvärdiga regler på en rad områden.
Kommissionen ska också bekämpa piratkopieringen hårdare, i första hand genom att följa "pengaspåret". Rättighetsinnehavare, reklamsäljare och finansaktörer inbjuds att samarbeta med kommissionen för att stoppa piraternas intäkter.
– För Sverige, som är bland de värst drabbade, är detta en möjlighet att få samma rättsliga skydd som i övriga Europa. Vi ser hur de illegala tjänsterna blir allt mer kommersialiserade. Ett exempel i närtid är den illegala tjänsten Swefilmer som ser ut att ha tagit in minst 13 miljoner i annonsintäkter, så kommissionens förslag medför bra och effektiva sätt att bekämpa brott, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen (f.d. Antipiratbyrån) till TT.