Samhälle

EU redo att svara på Donald Trumps tullar

Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT
Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT

USA:s president Donald Trump har beslutat att införa tullar på stål och aluminium från EU, enligt källor till The Wall Street Journal. EU kommer att svara, är beskedet från Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och hans tyske kollega Peter Altmaier.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

På den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret hoppas man ännu på att EU och USA i elfte timmen ska kunna nå en uppgörelse som innebär ett permanent undantag för EU från USA:s ståltullar, eller åtminstone en förlängd förhandlingsfrist.

Det uppskruvade och hotfulla tonläget i uttalanden från inblandade handelsministrar tolkar Mathias Ternell, handelspolitisk direktör i Jernkontoret, som ett tecken på att det fortfarande pågår förhandlingar.

– Hade det varit klart hade man inte behövt höja tonläget, säger Mathias Ternell.

– Det höjda tonläget syftar väl till att sätta ytterligare press på EU, från amerikansk sida, tillägger han.

Diskuterar importkvoter

Frankrikes handelsminister Bruno Le Maire beskriver samtidigt de hotande USA-tullarna som både omotiverade och farliga för tillväxt och frihandelssystemet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det är helt upp till amerikanska myndigheter om de vill inleda en handelskonflikt med deras största partner, Europa, säger han efter en till synes sista fruktlös runda samtal med kollegor från USA om de transatlantiska handelsrelationerna på ett OECD-möte i Paris.

Handelsrepresentanter från båda sidor har på senare tid bland annat diskuterat importkvoter, som skulle begränsa EU:s metallexport till USA. Men det verkar inte ha räckt för Trump.

Beskedet om tullar från Trump väntas redan under torsdagen, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor. EU har tidigare fått undantag från tullarna fram till den 1 juni.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har tidigare i veckan uttryckt sig pessimistiskt om förutsättningarna att göra upp i handelsfrågorna med USA:s regering.

– Realistiskt sett, om USA bestämmer sig för att avstå från tullarna så väntar jag mig att de kommer att vilja lägga någon form av tak på EU:s export, sade Malmström inför ledamöterna i EU-parlamentet i Strasbourg i tisdags, rapporterar Reuters.

Har lovat slå tillbaka

EU har samtidigt utlovat svar med motåtgärder, i linje med WTO-reglerna. Det handlar om tullar på amerikanska varor för 2,8 miljarder euro, bland annat motorcyklar, jeans och jordnötssmör.

– Vi är redo att vidta åtgärder enigt och tydligt oavsett vilket beslut presidenten (Donald Trump) fattar, sade Tysklands handelsminister Peter Altmaier på en presskonferens i Paris i onsdags kväll.

USA:s handelsminister Wilbur Ross, också med på OECD-mötet i Paris, förklarade samtidigt att han inte såg nya tullar på stål och aluminium från EU som något hinder för fortsatta samtal om handelsrelationerna mellan EU och USA.

– EU har redan gott om tullar mot oss, sade han.

Han tillade att Kinas regering har fortsatt förhandla trots att USA har infört tullar.

– Det är bara EU som insisterar på att vi inte kan förhandla om det införs tullar.

”En dålig signal”

De tullar som USA hotar med innebär i sig inga dramatiska effekter vare sig för EU, enskilda länder eller berörda företag, enligt Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

Hon räknar med att det kan bli en viss marknadsreaktion, som exempelvis en försvagad krona.

– Man ska inte överdriva effekterna av de här tullarna, men det är en dålig signal. Den effekt jag främst är oroad för i närtid är en osäkerhetseffekt, att företag avstår från planerade investeringar eller affärer. Den osäkerheten syns ju redan nu i konfidensindikatorer och tyvärr kan det leda till en liten ekonomisk avmattning på lite sikt, säger hon.

En eskalation av tullbråket till att även omfatta fordonsexport till USA skulle få betydligt större konsekvenser, tillägger hon.