Samhälle
EU-myndighet ger klartecken: ”Vaccinet är säkert och effektivt”

Astra Zenecas virusvaccin får klartecken från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Det är säkert och effektivt slår myndigheten fast. Men i Sverige fortsätter pausen tills ett nytt besked kommer nästa vecka.
Artikeln är uppdaterad
En rad länder har de senaste dagarna avbrutit distributionen av vaccinet.
Det tillfälliga stoppet i Sverige beror enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten i huvudsak på rapporter om att vaccinerade har fått blödningar, orsakade av brist på blodplättar (ett tillstånd kallat trombocytopeni).
EMA hade tagit på sig att undersöka om de rapporterade hälsoproblemen med vaccinet för att avgöra om det rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter.
Efter att EMA beslutat att inte stoppa Astra Zenecas vaccin meddelar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att stoppet i Sverige ligger kvar.
– Vi kommer med ett tydligt besked i nästa vecka, säger han på en presskonferens i regeringskansliet.
Enligt honom behöver FHM först ordentligt gå igenom analyserna i EMA:s granskning innan stoppet hävs.
Omkring 15 fall av misstänkt blodpåverkan
Svaret från huvudkontoret i Amsterdam på torsdagseftermiddagen var entydigt.
– Vaccinet är säkert och effektivt, säger Emer Cooke, EMA:s verkställande direktör, på en digital pressträff på torsdagseftermiddagen.
Inga problem med kvaliteten eller med enskilda partier av vaccinet har hittats, enligt EMA som ändå understryker att det är viktigt att fortsätta hålla koll på alla möjliga biverkningar av vaccinet.
EMA fortsätter dock att studera möjliga kopplingar mellan mellan vaccinet och blödningar orsakade av brist på blodplättar. Även om en koppling mellan vaccinet och de rapporterade blödningarna väger fördelarna med vaccinet tyngre än riskerna, lyder myndighetens slutsats.
Underlag om norska fallen har inte ingått
Tidigare på torsdagen meddelade en läkargrupp i Norge att de kan koppla Astra Zenecas vaccin till de allvarliga fall av blodpropp som drabbat tre sjukvårdsanställda kort efter vaccinationen. En av de vaccinerade dog senare.
Allt pekar på ett samband, enligt Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus:
– Jag ser ingen annan möjlighet i dag.
Den norska studien är inte inkluderad i EMA:s granskning.
– Vi har värderat allt som fanns tillgängligt till i går (onsdag), säger Sabine Straus, ordförande i EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet (PRAC).
Hon tillägger att nya rön naturligtvis kommer att ingå när granskningen fortsätter.
Nu uppdaterar EMA sina riktlinjer och rekommenderar att läkare och allmänheten ska informeras om potentiella risker med Astra Zenecas vaccin.
I Europa har uppemot 17 miljoner doser av vaccinet getts. Bara runt 15 fall av möjlig blodbiverkan är rapporterade.
WHO rekommenderade på onsdagen att Astra Zenecas vaccin mot virussjukdomen covid-19 tills vidare kan fortsätta att ges, trots rapporter om potentiella biverkningar med blödningar och blodproppar.