Digitalisering

EU inför pristak för sms och samtal – och delar ut frekvenser för 5g

De nya EU-reglerna har fått svenskarnas surfande utomlands att explodera. Foto: Pixabay
De nya EU-reglerna har fått svenskarnas surfande utomlands att explodera. Foto: Pixabay

Knappt två kronor per minut ska det framöver maximalt få kosta att ringa från ett EU-land till ett annat. Och varje sms får inte kosta mer än max 60 öre.

Publicerad Uppdaterad

Det är några av förändringarna för telekomreglerna inom EU som väntas träda i kraft 2020.

De nya avgiftstaken ingår i en uppgörelse mellan EU:s medlemsländer, EU-kommissionen och EU-parlamentet kring nya telekomregler som blev klara under natten mot nationaldagen.

– Ur ett långsiktigt perspektiv tror jag att det är väldigt viktigt att vi får moderna regler för att se till att konsumentpriserna hålls nere och vi får tydliga regler för alla, bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), till TT.

”Inga fler alltför dyra samtal och sms. Ett bra steg framåt!” twittrade finländska EU-parlamentsledamoten Miapetra Kumpula-Natri efter uppgörelsen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns ju en del företag som har utnyttjat det här och tjänat ganska grova pengar på internationella samtal inom Europa samtal och det får man bort genom att sätta maxgränser, säger Peter Eriksson.

De nya reglerna behöver fortfarande formellt godkännas av parterna, men väntas sedan träda i kraft från 2020. I uppgörelsen ingår även att tilldelning av frekvenslicenser för 5g-nät samordnas och ges på 20 år – något mindre än de 25 år som branschen velat ha.

Så fungerar de nya reglerna

Från och med den 15 juni i år betalar du samma pris för data, samtal och sms inom EU som hemma, förutsatt att du följer operatörens policy för "skälig användning".

Post- och telestyrelsen beskriver begreppet "skälig användning" så här: "Din operatör får begränsa mängden tjänster som du får ta del av till samma pris som hemma, för att förhindra onormal användning eller missbruk. Till exempel ska det inte löna sig att teckna ett abonnemang i ett annat land än det du bor i permanent.

Operatörer har rätt att begränsa mängden mobildata i utlandetenligt de nya reglerna för roaming, dock endast om du betalar mindre än 3.85€ per GB för använd mobildata (mer information här).

I genomsnitt 5 procent av operatörernas inkomster kommer från roamingavgifter i och utanför Europa, enligt Sylvain Chevallier på konsultbolaget Bearingpoint.