Samhälle
EU förlänger inte Astra Zenecas vaccinkontrakt

Leveransproblem och svårigheter att möta nya muterade varianter av coronaviruset gör att EU väljer att inte förlänga vaccinkontrakt.
EU-kommissionen kommer inte att förnya kontrakten med Astra Zeneca och Johnson & Johnson om att leverera vaccin mot covid-19 nästa år. Det rapporterar italienska La Stampa med hänvisning till en källa på italienska hälsodepartementet.
I stället kommer kommissionen att fokusera på så kallade mRNA-vaccin mot covid-19, som tillverkas av exempelvis Pfizer-Biontech och Moderna.
Försenade leveranser
EU-kommissionen begär samtidigt en förklaring från Johnson & Johnson efter bolagets "fullständigt oväntade" besked om leveransförseningar till EU, enligt en källa.
En talesperson för EU-kommissionen säger till nyhetsbyrån Reuters att man inte kan kommentera kontraktsfrågor.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström uppger för TT att det än så länge bara finns ett färdigt beslut när det gäller att inte förnya kontraktet med Astra Zeneca. Orsaken är inte oro för biverkningar, skriver han i ett sms, utan leveransproblem.
Covid-vaccinet mindre bra mot mutationer
Astra Zeneca skulle ha levererat 300 miljoner doser till EU före den sista juni. I stället kommer bara 100 miljoner. De resterande 200 miljoner doserna kommer först under andra halvåret, då många länder räknar med att ha hunnit vaccinera alla vuxna.
Spelar den misstänkta risken för blödningsrubbningar någon roll?
"Nej – det handlar enbart om volymer och tidpunkt. Dessutom är AZ (och J&J) inte bästa valet rent vetenskapligt för uppdaterade vaccin mot mutationer – där satsar nu EU stort på kapacitet (mer än 1 miljard doser per år) av mRNA och proteinvaccin", svarar Richard Bergström.
Kan bli verkningslöst
Orsaken till att de vaccin som tillverkas av Astra Zeneca och Johnson & Johnson är mindre lämpade för att anpassa till nya, muterade varianter är att dessa vaccin bygger på en teknik där den aktiva substansen levereras med hjälp av ett förkylningsvirus, en så kallad virusvektor.
Efter hand kan kroppen utveckla immunitet mot själva virusvektorn, vilket gör vaccinet verkningslöst om det ska användas upprepade gånger. När det gäller mRNA-vaccin finns inte den risken, eftersom dessa paketeras i en liten fettkapsel som inte retar immunförsvaret på samma sätt.