Innovation

Ett livstecken? Curiosity har hittat organiska ämnen på Mars

Har Curiosity hittat livstecken på Mars? Foto: Science Photo Library
Har Curiosity hittat livstecken på Mars? Foto: Science Photo Library

Med hjälp av en ny analysmetod har rovern upptäckt organiska molekyler på Mars yta. Dessa skulle kunna vara ett tecken på tidigare liv på planeten.

Publicerad

Nasas Mars-rover Curiosity har gjort ett intressant fynd i ett prov som tagits i sandområdet Bagnold dunes, rapporterar Popular Science.

Rovern har sökt efter biosignaturer, det vill säga tecken tidigare på liv, på den röda planeten i snart tio år. Provet från Bangold dunes innehåller inte några sådana, däremot organiska ämnen som aldrig tidigare upptäckts på Mars: ammoniak och benseoesyra. 

Dessa organiska molekyler kan i sin tur vara ett slags biomarkörer. Enligt forskarna på Nasa kan ämnena antingen härstamma från geologiska processer, eller vara rester efter liv på vår grannplanet.

Kan leda till nya Mars-upptäckter

Upptäckten i sig är något slumpartad. För fyra år sedan slutade borren som Curiosity använt för att ta ytprover att fungera. Nasa behövde därför byta teknik för att göra prover, och gick över till en metod där prover skopas upp från planetens yta och sedan placeras i en kemisk lösning. 

Resultaten från experimentet visar att den här metoden har potential att leda till nya upptäcker på Mars.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Astronomy.