Samhälle

Ett Jas Gripenplan kraschade utanför Ronneby

Ett JAS 39D Gripen taxar ut från F17 i Kallinge utanför Ronneby på tisdagen. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / TT
Ett JAS 39D Gripen taxar ut från F17 i Kallinge utanför Ronneby på tisdagen. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / TT

Försvarsmakten bekräftar att ett Jas Gripenplan havererat efter en kollision med en fågel.

Publicerad

Ett Gripenplan har kraschat utanför Ronneby efter en fågelkollision. Piloten ska ha skjutit ut sig och vara oskadd.

– Självklart går tankarna till piloten, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Planet ska kolliderat med en fågel under en övningsflygning, enligt Försvarsmakten.

– Klockan 09.45 meddelade piloten fågelhaveri och han sköt ut sig ungefär åtta kilometer norr om F|17. Räddningshelikoptern var på plats 10-15 minuter senare, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, till TT.

”Är oskadd”

Piloten är förd till sjukhus för kontroll.

– Han är oskadd och mår efter omständigheterna väl. Det är ändå en viss påfrestning när man skjuter ut sig som pilot, säger Philip Simon.

Kraschen ska ha skett i ett skogsområde. F|17 kommer tillsammans med polisen att spärra av området och se till att olycksplatsen bevakas.

– Vad vi vet nu är ingen tredje part påverkad av kraschen, säger Philip Simon.

Ett vittne såg först ett lågt flygande plan, därefter en rökpelare, uppger SOS Alarm för TT. Kraschen har inte skett på själva flygplatsen.

– Det har ingen påverkan på det civila flyget alls, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

”Kom in, susande lågt”

Tillverkaren Saab har ännu inte velat kommentera om de kommer att vidta några åtgärder i samband med olyckan.

– Det är för tidigt att säga. Vi får återkomma kring sådana saker, säger Petter Larsson, pressekreterare på Saabs presstjänst.

Adam Jansson i Karlskrona var på flygplatsen i Ronneby för att hämta en person ungefär 20 minuter före kraschen, berättar han för SVT Nyheter Blekinge.

– Jag såg att de höll på att öva överflygningar med Gripenplanen. De gjorde många upprepade överflygningar och jag filmade när de kom in, susande lågt. De gör det ibland för att öva inflygningar och så viker de av alldeles innan de landar, och så sticker de iväg igen och cirklar, säger han till TT.

Först när han kom hem till Karlskrona läste han att ett plan kraschat alldeles efter att han lämnat platsen.

– Jag är glad över att det gick bra för piloten i alla fall.

Avvaktar utredning

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att olycksförloppet ändå visar att säkerhetsarbetet fungerar.

– Självklart går tankarna till piloten. Enligt den information jag har fått har piloten agerat precis som man ska göra i en sådan här situation och att han sedan hämtades upp relativt snabbt i en räddningshelikopter. Det här visar att flygräddningskedjan fungerar, säger Peter Hultqvist (S), till TT.

– Sedan avvaktar jag vad haverikommissionen och deras haveriutredning kommer fram till vad gäller orsak och verkan i den här olyckan.

TT: Har du några spontana tankar kring hur det här påverkar Sveriges möjligheter att göra affärer med Jas-systemet?

– Nej, jag spekulerar inte om något sådant. Jag konstaterar bara att det från tid till annan kan inträffa situationer där alla flygplanstyper på något sätt drabbas av olyckor, det är inget unikt för Jas-systemet, säger Peter Hultqvist.

400 incidenter

Varje år inträffar omkring 400 incidenter i Sverige där ett flygplan krockar med en fågel, enligt Charlotte Billgren, sektionschef på sektionen för analys på Transportstyrelsen.

– Det är relativt vanligt att du är i närkontakt med en fågel, att ett flygplan krockar med en fågel eller att du hittar en fågel på landningsbanan som indikerar att du har haft kontakt med en fågel, men att ett flygplan blir så pass illa skadat av det är ovanligt, säger Billgren till TT.

Anledningen till att det trots allt sker incidenter mellan flygplan och fåglar är på grund av att de är små och därför svåra att upptäcka, enligt Billgren.

– Luftfarten i Sverige är väldigt säker. Man har ju koll, både från pilot- och markpersonal på det här i stor grad. Sedan bedrivs väldigt mycket arbete ute på flygplatserna där man skjuter av fåglar, eller sätter upp låtsasfåglar som ska skrämma, säger hon.

Här kan du se och läsa mer om tidigare incidenter med Gripenplan.

Tidigare Gripen-haverier

1989, 2 februari. Inför tv-kameror kraschade det första Saab 39 Gripen vid landning på Saabs skjutfält i Linköping. Piloten Lars Rådeström sköt ut sig själv strax innan kraschen. Det datoriserade styrsystemet och pilotens manövrar kom i otakt med varandra, så kallad "pilot induced osscilation".

1993, 8 augusti. Också den andra kraschen utspelade sig inför tv-kameror, mitt under pågående Vattenfestivalen i Stockholm. Planet kraschade på Långholmen och en person brännskadades. Piloten var återigen Lars Rådeström. Han sköt ut sig själv innan kraschen. Orsaken var liknande: Han hamnade i otakt med styrsystemet.

1999, 20 september. Ett plan från Skaraborgs flygflottilj kom in i ändvirveln från ett annat plan över Vänern vilket fick planet i obalans. Markkollisionssystemet antog att planet var på väg att krascha i vattnet vilket fick piloten att skjuta ut sig själv. Varningen visade sig sedan vara felaktig eftersom obalansen var tillfällig.

2005, 1 juni. Ett svenskt Gripenplan hamnade i så kallat inverterat superstall över Östersjön utanför Blekinges kust. Piloten var inte tränad att häva läget och sköt ut sig själv på 1 350 meters höjd.

2007, 19 april. Raketstolen i försvarets plan U59 löste plötsligt ut. Utredningen visade senare att handtaget var för styvt och satt för nära pilotens lår vilket vid höga G-krafter kunde orsaka att stolen löste ut. Olyckan skedde vid Vidsels flygplats i Norrbotten.

2008, 17 november. Noshjulet vek sig vid landning på Blekinge flygflottilj. Innan dess hade datorsystemets skärmar slocknat

2009, 6 augusti. Piloten glömde att fälla ut landningsstället och buklandade vid Blekinge flygflottilj. Piloten klarade sig oskadd men planet brann upp. Inga tekniska fel på planet upptäcktes.

2010, 31 maj. Vid motorprovkörning på Norrbottens flygflottilj kom planet i rörelse, slog runt och landade upp och ner. Mekanikern klarade sig med lindriga skador.

2015, 19 maj. Ett ungerskt plan havererade i Tjeckien sedan piloterna inte fick stopp på planet i samband med landning. De sköt ut sig själva innan kraschen.

2015, 10 juni. Ytterligare ett ungerskt plan kraschade, denna gång i Ungern, efter problem med landningsstället och efterföljande buklandning.

2017, 14 januari. Ett thailändskt Gripenplan kraschade under uppvisning på Barnens dag vid Hat Yais internationella flygplats. Piloten omkom när planet kolliderade med rullbanan.

Källa: Wikipedia