Digitalisering

Ericsson tar över Nigerianskt mobilnät

Operatören Zain hyr Ericsson för att sköta hela sitt mobilnät. Ericsson tar över 450 anställda från Zain, i företagets första stora kontrakt i Afrika.

Publicerad

Zain, stor mobiloperatör i Afrika och Mellanöstern, lämnar över skötseln av sitt Nigerianska mobilnät till Ericsson. Det handlar om skötsel och utbyggnad av 4000 installationer i Zains GSM och WCDMA-nät. 450 anställda från Zain blir i stället Ericsson-anställda. De ska bland annat genomgå omfattande utbildning.

För Ericsson blir detta det första betydelsefulla kontraktet i Afrika. För Zain blir det en möjlighet att släppa den tekniska delen av verksamheten, för att i stället koncentrera sig på att sälja tjänster.

Nigeria har 65 miljoner mobilabonnenter, och utgör en större marknad än till exempel Sydafrika. Största operatören är för närvarande MTN. Zain har drygt 30 procent av abonnenterna.

Möjligheten att sälja mer telefoner och abonnemang bedöms som stor, bland annat för att bara omkring 15 procent av vuxna på landsbygden använder mobiltelefoner.