Digitalisering

Ericsson stämmer mobiljätten Apple för patentintrång

Apples vd Tim Cook (vänster) och Ericssons vd Börje Ekholm (höger). Foto: TT
Apples vd Tim Cook (vänster) och Ericssons vd Börje Ekholm (höger). Foto: TT

Telekomtillverkaren Ericsson stämmer Apple för patentintrång. Ericsson bekräftar att stämningsansökningar mot den amerikanska mobiljätten har lämnats in i flera länder.

Publicerad

Enligt ett uttalande från Ericsson handlar det om att ett tidigare licensavtal löpt ut och att förhandlingarna om ett nytt avtal inte lett till någon ny uppgörelse.

Det är viktigt med en rättmätig kompensation för patenter, för att säkra nya investeringar i innovation som gynnar våra kunder och konsumenter överallt, skriver Ericsson i sitt uttalande.

Bolaget tillägger att rättsprocesserna är pågående och att man därför avstår från att ge ytterligare kommentarer för närvarande.

Beskylls för tolv patentintrång

Det handlar enligt nyhetssajten Apple Insider om två stämningsansökningar där Ericsson beskyller Apple för att ha använt 5G-teknik trots att ett tidigare licensavtal har löpt ut.

Totalt beskyller Ericsson, enligt sajten, Apple för tolv patentintrång.

Den första stämningsansökan gäller fyra patent – däribland "patent 355", som omfattar teknik för skicka information i en "downlink shared channel", en nedlänk för överföring av exempelvis användardata och användar-specifik information i de högre lagren i mobilnätens protokollstack.

Stämningen nummer två berör åtta patent, bland annat gällande teknik för roaming mellan wan- och lan-nätverk.

Oschyssta förhandlingsmetoder

Så sent som i december stämde Apple den svenska telekomtillverkaren för att använda oschyssta förhandlingsmetoder i försöken att komma överens om ett nytt licensavtal. Stämningen ifråga omfattar dock inte 5g utan istället användningen av 2g-, 3g- och 4g-teknik.

Då hade Ericsson i sin tur stämt Apple i oktober, i syfte att förhindra att Apple skulle försöka urvattna värdet på Ericssons patent, enligt Apple Insider.

Apple och Ericsson var 2015 involverade i en het patentstrid, som resulterade i det licensavtal som löpte ut i slutet av 2021.

Ericsson gjorde nyligen upp om ett nytt licensavtal för 5G-teknik med den sydkoreanska mobiltillverkaren Samsung.