Digitalisering

Ericsson ska leverera 5g i Singapore – Huawei ratas

Ericsson och Nokia ska båda bygga ut 5G-nät i Singapore. Foto: TT
Ericsson och Nokia ska båda bygga ut 5G-nät i Singapore. Foto: TT

Nokia och Ericsson ska båda leverera 5g-nät åt Singapores största telekomaktörer. Huawei ratas däremot av de allra största bolagen.

Publicerad

Singapores val har setts som en politiskt het potatis då landets största handelspartners, det vill säga USA och Kina, är i konflikt i frågan. USA har uppmanat länder globalt att bojkotta kinesiska Huawei utifrån vad man anser föreligger säkerhetsrisker som spionage om länder kontrakterar Huawei till att bygga ut näten till 5G-kapacitet.

De två telekombolagen M1 och Starhub meddelar nu att man valt finländska Nokia medan Singapore Telecommunications i sin tur valt svenska Ericsson.

Däremot är det tänkt att australiska TPG Telecom som också finns på marknaden i Singapore ska bygga ett lokalt nätverk genom Huawei.

Utbyggnaden av 5G-frekvenser väntas explodera de närmaste åren i Singapore som har som uttalat mål att 2025 ska 5G vara standard och därmed ersätta 4G. I Sverige ska Post- och telestyrelsens (PTS) auktion för Sveriges 5G-nät ske med start den 10 november.