Digitalisering

Ericsson ska bygga Verizons 5G-nät

Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ericsson har tecknat ett 5G-avtal med amerikanska teleoperatören Verizon värt 8,3 miljarder dollar, motsvarande 72 miljarder kronor. Beskedet kommer i samband med företagets delårsrapport.

Publicerad

Utrullningen av 5G pågår nu runtom i världen och Ericsson har nu säkrat ett tungt kontrakt. Amerikanska Verizon, med svenska vd:n Hans Vestberg, är en av de absolut tyngsta aktörerna på den amerikanska marknaden.

I pressmeddelandet skriver bolagen att Ericsson ska nu bidra till att bygga ut Verizons 5G-nät över hela USA.

Minskad försäljning i Kina

Samtidigt redovisar Ericsson en rörelsevinst (ebit) exklusive omstruktureringskostnader för andra kvartalet på 5,8 miljarder kronor, upp från 4,5 miljarder samma period föregående kvartal. Resultatet var något lägre än analytikernas förväntningar, som enligt Refinitvs sammanställning låg på 6,0 miljarder kronor.

Ericssons omsättning under kvartalet uppgick till 54,9 miljarder kronor, jämfört med 55,6 miljarder kronor ett år tidigare. Snittprognosen för omsättningen låg på 57,1 miljarder kronor, enligt Refinitiv. I vd-ordet varnar dock Börje Ekholm återigen för en påverkan på den kinesiska marknaden som en konsekvens av att Huawei stängts ute från den svenska marknaden. Inom affärsområdet Networks minskar också försäljningen i Kina med två miljarder.

Stark efterfrågan i Asien

I övriga Asien ser dock bolaget en stark efterfrågan just när det gäller 5G.

"Vi har accelererat vår produktion för att möta framtida utmaningar", skriver Ekholm i rapporten.

Ett frågetecken är dock den ökade spridningen av covid-19 i regionen, vilket enligt Ekholm kan påverka återhämtningen i drabbade länder.