Digitalisering

Ericsson köper 5g-bolaget Cradlepoint för 10 miljarder kronor

Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Maja Suslin/TT
Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Maja Suslin/TT

Förvärvet av amerikanska Cradlepoint ska stärka Ericssons position inom 5g för företag.

Publicerad

Ericsson har öppnat plånboken för att öka sin närvaro på den snabbväxande marknaden för privata 5g-nät för företag med förvärvet av Cradlepoint.

Det amerikanska bolaget utvecklar lösningar för trådlösa företagsnätverk inom segmenten edge och WAN. Flera av de stora amerikanska operatörerna står på kundlistan.

– Förvärvet av Cradlepoint kompletterar vårt nuvarande erbjudande och är centralt för vår strategi att hjälpa kunderna att öka värdet på deras 5g-investeringar. Ericsson är unikt positionerat för att bygga vidare på Cradlepoints ledande position inom trådlöst edge och den trådlösa WAN-marknaden, säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

De båda bolagen uppges ha samarbetat sedan lanseringen av 4g-näten i USA för tio år sedan. Köpeskillingen ligger på 1,1 miljarder dollar, nära 10 miljarder kronor, och affären väntas bli klar under sista kvartalet i år.

Cradlepoint är tänkt att fortsätta verka som ett helägt dotterbolag till Ericsson. Bolaget har sitt huvudkontor i Boise, Idaho samt ett FoU-center i Silicon Valley och totalt runt 650 anställda. Cradlepoint uppges haft en försäljning på 1,2 miljarder kronor under 2019, och en bruttomarginal på 61 procent.