Digitalisering

Ericsson: 5G viktig del i att minska klimatutsläppen

Ericssons vd Bärje Ekholm. Foto: TT

Nästa generations mobilsystem öppnar nya möjligheter för industrin. Och enligt tillverkaren Ericsson bidrar 5G även till att minska koldioxidutsläppen.

Publicerad

Telekombolaget beräknar att det som kallas för ICT-branschen (alltså it och kommunikationsteknik) har potentialen att minska koldioxidutsläppen i andra sektorer med upp till 15 procent.

– I det är 5G en otroligt viktig del, då vi kan effektivisera exempelvis transporter och industrin. Ska utsläppen minska så mycket är det beroende av att 5G rullas ut, säger Ericssons teknikchef Erik Ekudden.

Men hur kan en snabbare och stabilare uppkoppling till mobilnätet egentligen bidra till att rädda klimatet? För att svara på den frågan tar Åsa Tamsons, chef för området nya affärer, ett exempel från en jetmotortillverkare som Ericsson arbetar med.

– Det tar i dag 15-20 timmar att göra de blad som används i motorn, och det är extremt viktigt att allt blir rätt. Vid minsta vibration under processen förstörs bladen och de måste slängas, vilket är ett stort slöseri med material. Med 5G kan robotar känna av vibrationen innan den når materialet och stanna maskinen.

5G innebär betydligt snabbare och stabilare uppkopplingar mot mobilnätet, med kortare svarstid vilket robotarna i jetmotorfabriken utnyttjar. Det innebär också att en vanlig mobilanvändare kommer att märka skillnad på telefonens uppkoppling.

Konkurrens från Asien

För den svenska telekomjätten står givetvis mycket på spel. Ericsson säger sig ha ett tekniskt försprång vilket gör att bolaget tar marknadsandelar, men konkurrensen är hård, inte minst från Asien. Där satsar bolag som koreanska Samsung och kinesiska Huawei stort på att springa om Ericsson i kapplöpningen om framtidens mobilteknik.

Och mycket talar för att 2020 är året då 5G slår igenom. Mot slutet av förra året använde 13 miljoner personer 5G, och Ericsson tror att den siffran mot slutet av 2020 kommer att vara 100 miljoner, drivet av teknikutvecklingen.

– En smart mobil med 5G-kapacitet kostar nu uppåt 10 000 kronor, men under året kommer China Mobile släppa en 5G-mobil för drygt 3000 kronor. Dessutom väntar vi oss Apples första 5G-telefon, säger Ericssons 5G-chef Thomas Norén.

Rullas ut i Kina

Även när det kommer till utbyggnaden av nätverken blir 2020 ett viktigt år.

– Efter att det nu blivit etablerat i Sydkorea, Nordamerika och delar av Europa är det snart dags för 5G att rullas ut i Kina i stor skala, vilket är en väldigt viktig marknad, säger Erik Ekudden.

2020 är dessutom året då auktionerna för det svenska 5G-nätet ska hållas. Post- och Telestyrelsen räknar med att det blir av i oktober.

Vill du lära dig mer om 5g? Här är Ny Tekniks jätteguide.