Digitalisering

Enkla wifi-tricket kapar din dator och mobil

Har man wifi påkopplad kan mobilen koppla upp sig till bedragarnas nätverk när man är ute. Foto: TT
Har man wifi påkopplad kan mobilen koppla upp sig till bedragarnas nätverk när man är ute. Foto: TT

Att automatiskt ansluta till wifi är både smidigt och tidssparande. Men trots att nätverket tycks vara säkert kan din dator och mobil enkelt hackas, lösenord kopieras och allt du skriver läsas.

Publicerad

Många människor har sina mobiler och datorer inställda på att automatiskt ansluta till wifi. Det är skönt att slippa slå på funktionen varje gång man kommer hem, men det är också precis vad bedragare vill.

– Det kan innebära att mobilen kopplar upp sig mot ett publikt nätverk när du är ute, utan att du själv märker det. Nu finns det så många gästnätverk att välja på och då är det lätt hänt att man ansluter till ett som en bedragare har satt upp, säger Lotta Mauritzon på Stöldskyddsföreningen.

Genom att skapa en kopia på det säkra nätverket och döpa det till ett nästintill identiskt namn kan bedragare enkelt lura dig i fällan att ansluta dit. Sedan kan de allt du gör, bland annat när du skriver in dina banklösenord eller kommunicerar med dina närmaste.

– Vid till exempel hotellobbyer, tågstationer och mässor finns det nätverk som är öppna att använda. Där är det enkelt att göra ett fejkat nätverk som innehåller hotell- eller mässnamnet för att lura användaren att det är säkert, säger hon.


Följ Ny Teknik på Facebook!