Miljö
En plastpartikel per kubikmeter vatten i Östersjön

I höstas samlade en grupp forskare mikroplast i Östersjön med en ny typ av provtagare som för första gången kunde fånga riktigt små plastpartiklar. Resultatet visas i en ny film.
Att små plastpartiklar flyter omkring i världshaven är inget nytt. Amerikanska forskare har räknat ut att det rör sig om fem biljoner plastbitar med en sammanlagd vikt på 269 000 ton.
I en ny film, som premiärvisades på måndagskvällen under den pågående Almedalsveckan, visas resultatet från den senaste expeditionen i Östersjön. Under 20 dagar samlade en grupp forskare in mikroplast ute i havet. Unikt är att de använde sig av en ny typ av provtagare som fångar in partiklar med en storlek ner till 50 mikrometer.
– Tidigare utrustningar har inte klarat partiklar mindre än 300 mikrometer, säger expeditionsledaren Anna Kärrman vid Örebro Universitet.
Forskarna håller nu på att sammanställa resultaten. Klart är att det finns mikropartiklar överallt i Östersjön. I genomsnitt hittade forskarna en plastpartikel per kubikmeter havsvatten.
– Det kan vara ännu mer eftersom de allra minsta partiklarna slunkit igenom våra filter säger Anna Kärrman.
Plasten förekommer ofta i form av fibrer som kan ha lossnat från till exempel fleeceplagg vid tvätten och spolats igenom reningsverken och vidare ut i havet.
Problemet med de små plastbitarna är att de binder olika miljögifter och att de kan tas upp av plankton och därmed spridas uppåt i näringskedjan.
Anna Kärrman berättar att nästa steg blir att gå vidare och bland annat undersöka effekterna av att äta fisk som innehåller plastpartiklar.
– Det behövs mycket mer forskning. Vi vet ännu inte hur stort problemet är. Vi skrapar fortfarande på ytan, säger hon.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!