Populärteknik

En Oscar för Stephen Hawking

Stephen Hawking på scen i Aula Magna, Stockholms universitet, hösten 2003. Foto: Kaianders Sempler

KAIANDERS. Den ALS-sjuke fysikern Stephen Hawking har fått ta emot praktiskt taget alla hedersbetygelser och priser utom Nobelpriset. Nu har filmen om hans liv belönats med en Oscar.

Publicerad

I sitt uttryck är han skrämmande lik Stephen Hawking som jag minns honom från en intervju i Stockholm 2003. Inte så konstigt då att skådespelaren Eddie Redmaynes tolkning av Stephen Hawking i filmen The Theory of Everything – Teorin om allting – belönades med priset för bästa manliga skådespelarprestation vid Oscarsgalan i februari 2015.

Filmen handlar om den brittiske rullstolsburne fysikern Stephen Hawking och hans liv. Den innehåller väldigt lite fysik, men desto mer privatliv. Vi får se hur det gick till när han kom in på sin akademiska bana och började forska om kosmologi och svarta hål, hur han träffade sin blivande fru, hur han diagnosticerades med den obotliga nervsjukdomen ALS, hamnade i rullstol, trots detta slog igenom både som forskare och populärvetenskaplig författare och hur han sedan skilde sig från sin fru och gifte om sig med sin sköterska.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här