Digitalisering

Elon Musks köp av Twitter klart – ”Chief Twit”

Elon Musks köp av Twitter motsvarar knappt hälften av Sveriges statsskuld. Foto: Anders Humlebo
Elon Musks köp av Twitter motsvarar knappt hälften av Sveriges statsskuld. Foto: Anders Humlebo
Twitters huvudkontor i San Francisco, USA. Foto: Godofredo A. Vásquez/AP/TT
Twitters huvudkontor i San Francisco, USA. Foto: Godofredo A. Vásquez/AP/TT
Elon Musk. Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Elon Musk. Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart, rapporterar amerikanska medier. ”Fågeln har befriats”, skriver Musk själv på Twitter.

Publicerad

Enligt nyhetsbyrån Reuters blev Musks första drag som ägare att sparka flera toppchefer – vd:n Parag Agrawal, finanschefen Ned Segal och policychefen Vijaya Gadde ska ha fått gå. Toppcheferna eskorterades hastigt ut från företagets huvudkontor i San Francisco, skriver Washington Post. Tidningen har också uppgifter om att företagets chefsjurist Sean Edgett har fått lämna företaget.

Amerikanska medier uppger fortfarande på fredagen att varken Elon Musk, Twitter eller de avsatta cheferna ger några kommentarer kring de förändringarna.

Musk kommenterade inte heller direkt att affären var klar, och affären har inte heller bekräftats av företaget, men Musk delade en bild där han är omgiven av folk som fikar i kaféet vid företagets huvudkontor i San Francisco.

"Fågeln befriad"

Några timmar senare kom nästa inlägg: "Fågeln har befriats", skriver Musk, en referens till Twitters symbol – en blå liten fågel.

På torsdagen skrev han också i ett offentligt brev "till annonsörerna": "Jag gjorde det inte för att tjäna pengar. Jag gjorde det för att tjäna mänskligheten, som jag älskar".

Där skriver han vidare att "anledningen till att jag förvärvade Twitter är att det är viktigt för civilisationens framtid att ha ett gemensamt digitalt torg".

Köpet ska, enligt Musk, motverka att de sociala medierna splittras i de politiska ytterkanterna.

Halv biljon

Elon Musk, som tidigare har uttryckt att Twitter inte bör vara beroende av annonser, försäkrade nu annonsörerna att han vill att Twitter ska vara "den mest respekterade reklamplattformen i världen".

Uppköpet kostar 44 miljarder dollar (uppemot en halv biljon kronor) och är globalt årets kanske mest omtalade affär.

Den 51-årige affärsmannen försökte tidigare i år backa ur affären, vilket fick Twitter att stämma honom. Domstolen gav parterna till och med denna vecka på sig att komma överens.

Efter uppgifterna om att Twitterköpet är i hamn meddelade New York-börsen att den kommer att avbryta handeln med företagets aktier innan den öppnar på fredagen.

Ny titel på Twitter

Själv har Elon Musk nu ändrat sin Twitter-profil till "Chief Twit". Han ska ha 109 miljoner följare.

Vad köpet innebär för Twitters 7 500 anställda är oklart. I förra veckan skrev Washington Post att Musk hade meddelat potentiella investerare att hans plan var att minska personalstyrkan med tre fjärdedelar. Tidningen citerade då dokument och icke namngivna källor.

Ännu finns inget officiellt besked om Donald Trump får komma tillbaka till Twitter när Elon Musk tar över. Ex-presidenten blev avstängd från plattformen efter hans inlägg inför och efter stormningen av Kapitolium i januari förra året.

Musk har tidigare sagt att han kommer häva avstängningen. Nu har han uppgett att Twitter inte kommer bli ett ”oreglerat helvete" – där allt kan sägas utan konsekvenser.

Fakta: Elon Musk

31 januari: Musk börjar nästan dagligen köpa Twitterktier. I mitten av mars äger han en andel på 5 procent.

26 mars: Musk, som har miljontals följare på plattformen, säger att han överväger att starta ett alternativ till Twitter och ifrågasätter plattformens engagemang för yttrandefrihet.

4 april: Musk har blivit den största aktieägaren i Twitter efter att ha förvärvat en andel på 9 procent, eller 73,5 miljoner aktier, värd cirka tre miljarder dollar.

5 april: Musk erbjuds en plats i Twitters styrelse under förutsättning att han inte samlar mer än 14,9 procent av företagets aktier.

11 april: Twitters vd Parag Agrawal meddelar att Musk trots allt inte kommer att gå med i styrelsen.

14 april: Twitter avslöjar att Musk har erbjudit sig att köpa företaget för cirka 44 miljarder dollar.

25 april: Efter flera vändor nås ett avtal om att Musk ska köpa Twitter.

29 april: Musk säljer aktier till ett värde av cirka 8,5 miljarder dollar i Tesla för att hjälpa till att finansiera köpet av Twitter.

10 maj: Musk säger att han som ny ägare skulle upphäva Twitters blockering av den förre amerikanske presidenten Donald Trump.

13 maj: ”Köpet läggs tillfälligt på is”, säger Musk. Han förklarar det med att antalet falska konton på plattformen måste undersökas. Twitters aktier faller, medan Teslas återhämtar sig kraftigt.

6 juni: Musk hotar att avbryta köpet och anklagar företaget för att inte ge honom den information som han vill ha.

8 juli: Musk säger att det inte blir någon affär.

12 juli: Twitter stämmer Musk för att tvinga honom att slutföra affären. Musk kontrar snart.

19 juli: En domare i Delaware säger att tvisten ska upp i rätten i oktober.

5 oktober: Affären på 44 miljarder dollar är åter aktuell.

6 oktober: Domaren i Delaware skjuter upp rättegången till november och ger båda sidor till den 28 oktober för att komma överens om att avsluta affären.

20 oktober: Washington Post rapporterar att Musk sagt till potentiella Twitterinvesterare att han planerar att säga upp 75 procent av företagets 7 500 anställda.

26 oktober: Musk publicerar inlägg på Twitter som kan tolkas som att affären är klar.

27 oktober: Köpet rapporteras vara klart och Twitters toppchefer ska ha fått sparken.

Källa: AP

Elon Musk föddes i Sydafrika 1971. Han flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA.

Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk, som var företagets enskilt största aktieägare, hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Före Twitterköpet var Musk mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Enligt tidskriften Forbes är Musk god för över 260 miljarder dollar – och därmed med råge världens rikaste person.