Populärteknik

Elon Musk varnar för mördarrobotar

Teslas vd Elon Musk. Foto: IBL
Teslas vd Elon Musk. Foto: IBL
Elon Musk Foto: Nancy Pastor / Polaris
Elon Musk Foto: Nancy Pastor / Polaris

Över hundra experter inom robotteknik och AI vill att FN förbjuder utveckling av autonoma robotar vars enda syfte är att döda, skriver Independent. Experterna, med Elon Musk i spetsen vill att dessa hamnar på listan av moraliskt felaktiga vapen, tillsammans med bländande laser och kemiska vapen.

Det är Teslas Elon Musk och Googles Mustafa Suleyman som är de mest framträdande entrepenörerna på listan om 116 teknikexperter som har skrivit ett öppet brev till FN där de vädjar om ett förbud mot autonoma vapen.

I december förra året röstade FN för att inleda formella samtal om framtiden för sådana vapen, vilket också inkluderar pansarvagnar, drönare, och autonoma maskingevär. Hittills har 19 av 123 medlemsstater krävt ett förbud mot autonoma dödliga vapen.

Toby Walsh, professor i AI vid University of New South Wales, är en av huvudorganisatörerna bakom brevet. Det är också första gången experter inom AI och robotteknik går samman i frågan, i brevet står det: ”Dödliga autonoma vapen hotar att bli den tredje revolutionen i krigsföring.”

Läs mer:

”Dessa kan vara vapen som terrorister får tag i och användas mot oskyldiga människor. Vapen kan också hackas och användas på oönskade sätt. Vi har inte lång tid på oss att agera. När denna pandoras ask har öppnats, blir det svårt att stänga den.”

En FN-grupp kring autonoma vapen hade för avsikt att träffas under måndagen. Mötet har dock skjutits upp till november.