Innovation

Elon Musk: Mänskliga tester av hjärnimplantat nära för Neuralink

Foto: Neuralink/Youtube (skärmdump)
Foto: Neuralink/Youtube (skärmdump)

Med Neuralink vill Elon Musk koppla upp hjärnan. Efter försök med råttor, grisar och apor ska tester med människor påbörjas inom sex månader, enligt entreprenören. Men viktiga frågor om tekniken är ännu obesvarade.

Publicerad

Elon Musk har många järn i elden. Under den senaste tiden har han mest varit omskriven för köpet av Twitter, men Musk driver många andra företag parallellt.

Kopplar upp hjärnan mot en dator

Ett av de mest uppseendeväckande projekten är Neuralink, som utvecklar teknik för att människor ska kunna kommunicera med datorer enbart med sina tankar. Detta ska göras möjligt med hjälp av Neuralinks egenutvecklade implantat Link, som opereras in i hjärnan.

Under natten mot torsdag svensk tid höll företaget en presentation där man demonstrerade sina senaste tekniska framsteg. Under evenemanget stack Elon Musk dessutom ut hakan, och utlovade tester med mänskliga försökspersoner ”inom de närmaste sex månaderna”, rapporterar The Verge.

Brustna löften om försökspersoner

Enligt Elon Musk har Neuralink skickat in all nödvändig dokumentation som behövs i ansökan till Food and Drug Administration (FDA), USA:s läkemedelsverk. Nu väntar man på myndighetens godkännande.

Serieentreprenörens löfte ska dock tas med en nypa salt. Elon Musk har tidigare sagt att försök med människor skulle inledes 2020 – vilket senare ändrades till 2022. Håller Neuralink sin nya tidsplan ska detta ske under 2023, men det återstår att se.

Styr spelet – med hjärnan

Neuralink har tidigare testat sin teknik genom att operera in implantat i hjärnorna på råttor, grisar och makakapor. I fjol publicerades ett videoklipp där kan se hur makakern Pager styr spelet Pong – med hjärnan.

Aporna var tillbaka under gårdagens evenemang – och i ett nytt videoklipp fick deltagarna se hur en makaker hjälpte till att formulera frasen “Welcome to show and tell” genom att fokusera på markerade bokstäver och ord på en datorskärm. Apans val av bokstäver och ord registrerades sedan med hjälp av hjärnimplantatet, enligt Neuralink.

Långt kvar för Neuralink

Elon Musks Neuralink är inte det enda företaget som utvecklar metoder och implantat för ny hjärnteknik. Det är dock långt innan Neuralinks vision kan bli verklighet. En avgörande del i att få tekniken att fungera är att kunna läsa av hjärnans aktivitet på ett tillförlitligt och bra sätt. Det kan man till exempel göra med hjälp av elektroder fästa mot hårbotten eller, där nyttan bedöms överväga riskerna, inopererade elektroder.

– Traditionellt har man bara läst av en region i hjärnan i taget, men egentligen är det ett mönster av aktiviteter som sker i hjärnan och som behöver extraheras. Det är en utmaning, och det behövs mycket mer forskning på området, sa Elaine Åstrand, forskare vid Mälardalens högskola, i ett Ny Teknik-reportage från i fjol.