Innovation

Elon Musk: ”Ai kommer göra våra jobb meningslösa”

Elon Musk. Foto: Jae C. Hong
Elon Musk. Foto: Jae C. Hong
Alibaba-grundaren Jack Ma. Foto: Wang Quanchao
Alibaba-grundaren Jack Ma. Foto: Wang Quanchao

Två tungviktare intog scenen för ett samtal under The World Artificial Intelligence Conference. Jack Ma och Elon Musk diskuterade ai: ”Världens sista jobb kommer vara att skriva ai-kod”, hävdar Musk.

Publicerad

Under torsdagen drog The World Artificial Intelligence Conference igång i Shanghai, som diskuterade ai.

Konferensen inleddes med det innan så uppsnackade scensamtalet mellan Alibaba-grundaren Jack Ma och superentreprenören Elon Musk.

Om publiken väntat sig att de båda teknikbjässarna skulle komma fram till en slutsats om hur ai i framtiden kommer att fungera och hjälpa människan lär ha blivit besvikna, skriver sajten Wcctech i sitt sammandrag.

Inledningen kritiserades hårt på Twitter. Avsaknaden av en moderator var tydlig.

Men visst bjöd de i sedvanlig ordning på spetsiga citat, möjligen åt det mer dystopiska hållet.

Jack Ma sa att med hjälp av ai behöver människor bara jobba 12 timmar i veckan – mer jobb än så kommer inte att finnas. Det kommer alltså från mannen som ofta talar om 12-timmars arbetsdagar, sex dagar i veckan. Vidare resonerade Jack Ma om lönerna på arbetsmarknaden, kommer människor att tjäna lika mycket pengar om det inte finns lika mycket jobb?

Musk tog inte vid där Ma slutade. Istället valde han att prata om den meningslösa framtiden.

– På lång sikt så kommer ai att göra jobb meningslösa, säger han. Världens sista jobb kommer vara att skriva ai-kod, men till slut kommer ändå ai skriva sin egen kod, så studera till ingenjör, fysik, eller konst, föreslog Musk.

Resonemanget fick Musk att komma in på Neuralink, hans superhemliga bolag. Neuralinks mål är att göra det möjligt för människan att tävla med maskinerna, och göra oss till supermänniskor.

– Vi måste lösa den här knuten med Neuralink. Annars kommer vi att bli frånåkta, det är viktigt att vi gör det här snabbt, vi har inte mycket tid, sa Musk.

På det svarade Ma följande:

– Datorer är smarta, men människor är mycket smartare. Vi uppfann datorn – jag har aldrig sett en dator uppfinna en människa.