Digitalisering

Elektronisk namnteckning skyddar bankkortet

Namnteckningen jämförs med data lagrade på kortet. Foto: Fraunhofer IGD
Namnteckningen jämförs med data lagrade på kortet. Foto: Fraunhofer IGD

En elektronisk namnteckning lagrad i bankkortets chip ska göra det näst intill omöjligt för obehöriga att utnyttja det.

Publicerad

Den fyrsiffriga koden till bankkorten är ett svagt skydd för obehöriga att ta sig in på kontot. Kapade kort rapporteras om allt för ofta. Även bortglömda koder ställer till det för ägaren efter för många felaktiga försök.

Forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet har löst problemet med hjälp av s k biometriska kort.

De bygger på att kortinnehavarens namnteckning sparas i kortets chip. Vid ett köp jämförs namnteckningen från kunden med den som finns lagrad i kortet.

Trollformeln kallas underskriftsdynamik, förklarar Fraunhoferforskarna. Varje människa gör sin namnteckning på ett helt individuellt och unikt sätt och lämnar därmed efter sig ett svårförfalskat spår.

Hur man rör pennan när man skriver sin namnteckning registreras och jämförs varje gång en kortinnehavare använder sitt kort.

Tanken är att när kortet utfärdas hos banken så skriver kunden sin namnteckning på en tryckkänslig skärm. Dessa biometriska data sparas på kortets chip.

Vid ett köp så stoppas kortet in i en kortläsare som vanligt. Men i stället för att ange den fyrsiffriga koden, får kunden en elektronisk skrivplatta, och skriver sin namnteckning med en elektronisk penna. Underskriften jämförs med kortets namnteckning, och om systemet godkänner signaturen kan köpet genomföras.

Det biometriska kortet kommer att presenteras på elektronikmässan Cebit i Hannover 5 - 9 mars.